Så ska du lagra ditt vin

Jag får ofta frågan om hur viner ska lagras. Den ultimata platsen är en mörk och rätt tempererad vinkällare, men vinkyl, vinlagringsskåp eller ett hyrt vinlagringsutrymme går också bra. Har man inte tillgång till några av dessa alternativ så är en mörk garderob bättre än ett ljust och varmt kök.

För att viner ska utvecklas på rätt sätt ska temperaturen vara jämn över året, helst i intervallet 8–15 grader. Den idealiska temperaturen är tolv grader. Det viktiga är att gradantalet inte fluktuerar för mycket på kort tid. Årstidernas växlingar klarar vinet bättre. Vid lägre gradantal mognar vinerna långsammare och vid högre temperaturer mognar de fortare. Vinerna bör förvaras mörkt då ljuset ändrar vinernas färg och smak. De är även känsliga för vibrationer.

Alla viner vinner dock inte på lagring. Det är främst kvalitetsviner som utvecklas av att sparas några år. Generellt kan man säga att lätta, röda och vita viner bör drickas unga, annars förlorar de sin fräschhet och fruktighet. Viner från Champagne, Bordeaux, Bourgogne, Barolo, Rhone och portvin kan gärna ligga till sig några år. Exempel vintage port kan behöva lagras i minst 20 år för att nå sin topp.

Här kommer några vintips på goda viner att dricka nu eller lagra några år.

Version 2

Penfolds Kalimna Bin 28 2012 (Rött), Australien, Adelaide, 169:-, 75 cl, Alkoholhalt 14,5%, Druva: shiraz. FS (16320). Ett smakrikt vin med doft och smak av plommon, björnbär, mörk choklad och en lätt eukalyptuston. Kan lagras 10-15 år. Passar bra till grillade kötträtter.

Version 2

Meerlust Rubricon 2010 (Rött) Sydafrika, Stellenbosch, 229:-, 75 cl, Alkoholhalt 14,5%, Druva: cabernet sauvignon 71%, merlot 20% och cabernet franc 9% FS(2026). Ett fylligt vin med fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, björnbär, tobak och plommon. Vinet kan lagras i 15-20 år. Passar bra till mörka kötträtter.

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

Winetraveler

Wine's complex. Travel shouldn't be.

Vinspanaren

Vin, resor och andra godsaker

%d bloggare gillar detta: