Rosévin

Med värmen och de ljusa sommarkvällarna följer ändrade dryckesvanor och ett svalkande rosévin är då mångas favorit. För tio år sedan var utbudet inte särskilt stort och kvaliteten på de viner som fanns var inte alltid den bästa. Men i takt med rosévinets växande popularitet har utbudet ökat och numera går det att hitta vin som passar de flesta smaker.

Till rosévin används blå druvor och det finns inga regler för vilka druvor som måste användas. Det finns fyra olika metoder att göra rosévin på, varav den vanligaste metoden är maceration. Vid maceration får skalen laka ur i musten i några timmar efter pressning tills den får den färg som önskas. Den tillverkningsmetod som många felaktigt tror är den ”riktiga” kallas assemblage och innebär att man blandar rött och vitt vin. Blandningsmetoden (assemblage) är otillåtet inom EU med undantag för distriktet Champagne, där metoden används vid framställning av rosa champagne. Man gör då vinet på gröna eller blå druvor och blandar i rött vin på slutet för att färgsätta.

I dag tillverkas rosévin över hela världen även om Europa och framför allt Frankrike dominerar stort. De mest kända rosévinerna kommer från Provence, där man ofta använder druvorna grenache, cinsault och carignan. Roséviner som tillverkas i varmare länder utanför Europa kännetecknas ofta av att vara fruktigare i smaken. Vill du läsa mer om roséviner rekommenderar jag nyutkomna boken ”Rosévin – historien, vinerna och maten därtill” av Anders Melldén.

Castel Roubine 2015 Frankrike, Provence, 99 kronor, 75 cl, alkoholhalt 13%. Druvor: grenache, syrah, cinsault. BS (72960). Färgen är ljus laxrosa. Doft och smak av röda bär, såsom röda vinbär, jordgubbar och persika. Passar som aperitif, till sparris, sallader och lättare kycklingrätter.

Version 2

By.Ott 2015 Frankrike, Provence, 169 kronor, 75 cl, alkoholhalt 13,5%. Druvor: grenache, cinsault och syrah. FS (77096). Färgen är ljust rosa. Doft av persika, jordgubbar, aprikos och melon. Smaken är elegant, frisk med inslag av persika, jordgubbar och en liten kryddighet. Passar som aperitif, till sallader och lättare fiskrätter.

Rosévinsprovning hos Vingruppen.

Ferrari Rosé Italien, Trentino-Alto Adige, 179 kronor, 75 cl, alkoholhalt 12,5%. Druvor: pinot nero och chardonnay. BS (76293). Doft av röda vinbär och jordgubbar. Smaken är torr, frisk med toner av citrus och mogna äpplen.

Rosévinsprovning hos Vingruppen.

Annons

En kommentar på “Rosévin

Add yours

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

Winetraveler

Wine's complex. Travel shouldn't be.

Vinspanaren

Vin, resor och andra godsaker

%d bloggare gillar detta: