Chateau Montelena & Langmeil Valley Floor

Hösten är här och snart kommer vintern. Då är det gott med några goda rödviner till köttbiten eller grytan. Det finns många rödviner som passar bra till fisk också, det finns inget ”måste” att det ska vara ett vitt vin. Själv dricker jag gärna även ett lättare rött vin till fisk.

Langmeil Valley Floor 2010, Barossa Valley Australien 179:- (BS 72057). Historien om Langmeil började 1841 med en man vid namn Christian Auricht från Tyskland som emigrerade till South Australia. 1843 planterade han de första Shiraz vinstockarna i Barossa Valley som idag är de äldsta Shiraz vinstockarna i världen. Sedan 1996 drivs Langmeil av familjen Lidner. Det är ett fylligt, fruktigt och elegant vin med inslag av plommon, körsbär, björnbär och choklad. Vinet har härliga tanniner och en bra syra. Passar bra till olika kötträtter och lagrade hårdostar. 100% Shiraz och en alkoholhalt på14,5%. En av mina Shiraz favoriter just nu.

DSC00409

Chateau Montelena 2010 Napa Valley, Kalifornien 299:- (BS 71296). Ni kanske har sett filmen Bottle Shock (sv. Gyllene druvor från Montelena) som handlar om när vinvärlden 1976 chockades av att amerikanska viner slog de franska vinslotten i en blindprovning. Det finns nu tre viner att köpa i Sverige från Chateau Montelena. Det här vinet är jäst på ståltankar och därefter lagrat 14 månader på ekfat. Vinet har inslag av mörka bär såsom svarta vinbär och björnbär samt en lätt örtig kryddig ton med fat i avslutningen. Passar bäst till olika kötträtter. Mina förväntningarna var höga för detta vin och infriades inte helt, behöver lagras några år. Druvorna är Cabernet Sauvignon 91%, Merlot 7% och Cabernet Franc 2%. Alkoholhalt 14%. En bra present till en vinintresserad.

DSC00331

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

Winetraveler

Wine's complex. Travel shouldn't be.

Vinspanaren

Vin, resor och andra godsaker

%d bloggare gillar detta: