Bodegas Carchelo

Förra veckan var Bodegas Carchelo´s vinmakare Joaquín Gálvez Bauzás på besök i Stockholm. Han är en inspirerande vinmakare som brinner för det han gör. Han berättar gärna om allt möjligt vad gäller vin inte bara om de viner som han jobbar med idag. Det gör honom till en populär provningsledare.

DSC00485

Bodegas Carchelo ligger i Jumilla, i regionen Murcia i sydöstra Spanien. Vingården ligger högt med svalkande vindar och kalkrik jord som även har inslag av lera – detta mikroklimat ger koncentrerade druvor. Bara egna druvor används i vinframställningen och de odlas helt ekologiskt, vinerna är dock inte certifierade.

Följande viner fick vi prova:

Carchelo 2010 (BS 70708) 99:- Ett vin som är lagrat 4 månader på ett år gamla franska fat. Druvsamansättningen är 40 % Monastrell, 40 % Syrah och 20 % Cabernet Sauvignon. Mörka bär dominerar i både doft och smak. Passar till tapas, kycklingrätter men även till grillad vit fisk.

DSC00486

Altico 2011 (BS 76652) 109:- Vinet är lagrat 8 månader på nya franska fat och består till 100 % av Syrahdruvan. Doft av viol, blåbär. Smaken har också drag av blåbär och är ganska sträv. Passar till smarika kötträtter såsom lamm och fläsk men även till ost. Osten tar bort strävheten i smaken.

DSC00488

Vedré 2010 (2126) 99:- ( Även kallat V) Vinet är lagrat 14 månader på nya och ett år på gamla franska fat. Druvorna är 50 % Monastrell, 25 % Syrah och 25 % Tempranillo. Doft av plommon, fat och ett lite kryddigt avslut. Passar till kötträtter, smakrika hårda ostar och pizza. Detta vin bör luftas 30 minuter innan servering.

DSC00489

Sierva 2009 (BS 74142) 129:- Det här vinet är lagrat 12 månader på nya franska fat och består av 40 % Monastrell, 30 % Temranillo, 15 % Syrah och 15 % Cabernet Sauvignon. Doft av  både mörka och röda bär samt av fat. Smaken domineras av mörka bär och en len och balanserad eftersmak. Min favorit. Passar till en god kött bit med t ex rotrukter.

DSC00490

Canalizo 2009 (Privatimport ca 300:-) Lagrat 14 månader på nya franska fat och druvorna är 40 % Monastrell, 40 % Syrah och 20 % Tempranillo. Doft av cigarr, kanel, paprika och kryddor. Smaken är fyllig och lite kryddig. Passar till grytor, kötträtter och ost.

DSC00492

Bodegas Carchelo gör även egna ostar och vi fick smaka tre av deras sorter. De hade bland annat med sig en mild och god getost.

DSC00478

Till provningen fick vi även två små pizzor som passade bra till vinerna.

DSC00481

Arrangör av provningen var Intermondi.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

Winetraveler

Wine's complex. Travel shouldn't be.

Vinspanaren

Vin, resor och andra godsaker

%d bloggare gillar detta: