Nyheter – Triss i shiraz

Den första september lanserades det tre nya goda shiraz/syrah viner från tre olika världsdelar som jag rekommendera.

Logan Weemala Shiraz 2019, FS(2522) 119 kronor. Alkoholhalt 13,5%. Doft av mörka bär såsom körsbär och plommon. Vinet har behagliga tanninstrukturer med inslag av kryddiga och örtiga toner. Weemala är aboriginis (urbefolkningens) ord för ”good view” och namnet på vingården i New South Wales. Druvorna kommer från Mudgee och Orange i Central Ranges som tillhör de svalaste vindistrikten i Australien. Vinet har legat 12 månader på en blandning av nya och gamla fat.

J. Lohr South Ridge Syrah 2017, FS(2332) 170 kronor. Alkoholhalt 14%. Doften och smaken är fruktig med inslag av björnbär, plommon och mörk choklad. Vinet kommer från Paso Robles i Kalifornien och har legat på både amerikanska och franska ekfat. God att drickas redan nu men kan med fördel lagras minst åtta år. Det familjeägda företaget startades på 70-talet och har sedan dess varit ledande i miljöarbetet mot mer långsiktigt hållbara tekniker för vinproduktion.

Hartenberg Shiraz 2018 FS(2727) 189 kronor. Alkoholhalt 14,5%. Ett fruktigt vin med inslag av mogna björnbär, blåbär, kakao, lakrits och fat. Vinet har legat 17 månader på både nya och gamla ekfat. Den kultförklarade producenten Hartenberg kommer från Stellenbosch i Sydafrika och just shirazdruvorna odlas på  Bottelary Hill där förutsättningarna anses optimala för druvsorten. Hartenbergs shirazviner fick nyligen guldmedalj vid den prestigefyllda ”Syrah de Monde” och stoltserar nu med hederstiteln”The home of the world’s best shiraz”.

Samtliga viner passar bra till kötträtter, mustiga grytor och kraftigare vegetariska rätter.

Vinindustrin har som många andra drabbats av den rådande Coronapandemin. I en av länderna där förutsättningarna varit extra svåra är Sydafrika. Där råder försäljningsförbud på den inhemska marknaden vilket inte endast drabbar vinproducenterna utan även de människor som jobbar i vinproduktionens alla led. Ett sätt som vi kan stötta dem är att köpa deras viner.

För inspiration om sydafrikanska viner gör Maja Berthas korta inspirerande videos ofta i kombination med tillagning av någon enklare maträtt. De är underhållande och lärorika och måste ses. Klicka på länken nedan.

Majas Vinmagasin

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

Winetraveler

Wine's complex. Travel shouldn't be.

Vinspanaren

Vin, resor och andra godsaker

%d bloggare gillar detta: