Generation Riesling Framtidens vinmakare del 3

På resans sista dag träffade vi de tre Generation Riesling vännerna Kathrin, Sven, och Benjamin hos Weingut Mehling i Deideshem. Vi provade deras viner, åt lunch tillsammans och fick lära oss mer om deras viner.

Sven Klundt

Weingut Klundt

Sven Klundt är en vinmakare från Mörzheim utanför Landau i regionen Pfalz. Vingården är ett familjeföretag med långa anor från 1500-talet. I många århundraden var dock vinodling bara en del av olika grödor som odlades på gården. På 70-talet tog Svens pappa Hans över företaget och förvandlade gården till ett renodlat vinföretag tillsammans med sin fru Birgitte. För deras barn blev det en naturlig del i vardagen med arbetet kring vin. Så småningom började Sven studera vinodling och oenologi i Geisenheim. Efter utbildningen hade han praktikplats på flera välkända österrikiska vingårdar innan han 2009 återvände hem. Sedan 2013 är Sven ansvarig för det 21 hektar stora Weingut Klundt även om hans numera pensionerade föräldrar hjälper till ibland.

De odlar för närvarande cirka 70% gröna druvor och 30% röda. De viktigaste sorterna är riesling, weissburgunder och spätburgunder (pinot noir). Emellertid odlas inte bara traditionella druvsorter utan även internationella som chardonnay, sauvignon blanc, cabernet sauvignon och syrah.

Innan resan till Tyskland var Sven i Sverige med några andra från Generation Riesling och jag fick då en pratstund med honom.

Vad betyder Generation Riesling för dig?

Generellt kan man säga att vi som den unga generationens vinmakare är måna om att göra exceptionella viner som uttrycker sin terroir. För mig personligen betyder det att lära känna andra vinmakare, utbyta erfarenheter och lära sig mer om hur de gör i andra regioner.

Finns det någon skillnaden mellan dig och din pappa i arbetet på vingården och vinframställningen?

Vi har många saker gemensamt som att satsa på hållbar odling, biologisk mångfald och hantera odlingarna på ett kontrollerat, miljövänligt sätt.

När det däremot kommer till själva vinframställningen så har vi olika åsikter. Jag ändrade även uppbindnings- och beskärningssystemen och sättet att hålla druvorna friska.

Vilka trender ser du för tyska viner?

  • En ökning av aromatiska druvor så som sauvignon blanc och scheurebe.
  • Även odling och export av tysk pinot noir (spätburgunder) kommer att öka.
  • Attitydförändring att det inte behöver vara så sofistikerat att dricka vin utan mer ”vardagligt¨.
Kathrin Otte

Weingut Mehling

Weingut Mehling är ett familjeföretag i Deidesheim som idag drivs av Kathrin Otte och hennes partner Christoph Knäbel. Kathrins föräldrar Anne Mehling-Otte och Bernd Otte samt systern Kristin Otte är även engagerade i företaget.

De har odlingar på de bästa vingårdslägena i Pfalz; Forster, Kalkofen, Musenhang, Paradiesgarten, Ruppertsberg, Reiterfad, Ungehauer och Ölberg. Deras främsta druva är riesling men de odlar även weissburgunder, grauburgunder, gewürtztraminer, sauvignon blanc och spätburgunder.

Att arbeta miljövänligt och hållbart i vingården har alltid varit viktigt för familjen. Deras fokus på ekologisk odling resulterade till att de blev ekologiskt certifierade 2014.

Benjamin Ehrhart

Weingut Ehrhart

Benjamin är den tredje generation i familjeföretaget som har funnits i femtio år. Vineriet på 11 hektar ligger norr om Eschbach i Pfalz med tre olika vingårdslägen Eschbach Hasen, Ilbesheim Rittesberg och Leinsweiler Sonnenberg. De odlar riesling, spätburgunder, weissburgunder och sauvignon blanc.

Gården är ekologisk och odlas naturligt med grönska (ingen mineralgödning) och utan insektsmedel. Benjamin säger att går det bra för bina i vingården så går det bra för naturen. Deras mervärde för vårt ekologiska tillvägagångssätt är tydliga. Det är därför vi har valt biet som symbol/logo, för de återspeglar vårt sätt att arbeta i harmoni med naturen.

 

Deras vita vinerna är spontanjästa och temperaturkontrollerade i ståltankar för att därefter lagras i stora träfat eller barriques. De röda vinerna mognar efter traditionell maceration på stora träfat i 14-28 månader. De är kända för sina eleganta röda viner som påminner i karaktären av bourgogneviner.

 

Provade viner

Tidigare inlägg från resan hittar du här https://vinspanaren.com/2020/04/29/generation-riesling-framtidens-vinmakare-del-2/

https://vinspanaren.com/2019/11/13/generation-riesling-framtidens-vinmakare-del-1/

Resan arrangerades av Wines of Germany.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

Winetraveler

Wine's complex. Travel shouldn't be.

Vinspanaren

Vin, resor och andra godsaker

%d bloggare gillar detta: