Månadens vintips

Månadens vita vintips kommer från Aphros Wine som ligger i Vinho Verde i Portugal.  Mannen bakom det heter Vasco Croft. 2002 startade han Aphros Wine på den egendom som varit i familjens ägo sedan 1600-talet.

I det ursprungliga vineriet så har man återgått till urgamla metoder och jobbar helt utan elektricitet. Man fottrampar druvorna i granitlagares och lagrar vinerna i gamla amforor. Man har också ett modernt vineri med rostfria ståltankar där man vinifierar den största delen av produktionen.

Vinerna har fått namn efter gudarna i den grekiska mytologin. Alla vinerna görs på inhemska druvor. En av dem är den gröna druvan Loureiro som är den mest planterade druvsorten i regionen Vinho Verde.

Aphros Loureiro 2018, FS(3932) 129:-. Portugal, Vinho Verde. Druva Loureiro. Ett biodynamiskt vin som är blommigt och aromatiskt med inslag av gula päron, persika, mineral och citrus. Passar bra till fisk och skaldjur.

Anura Vineyards ligger i Sydafrika vid foten av Simonsberg. Vingården köptes 1989 av familjen Bouma.

Namnet Anura syftar på att det finns ovanligt många grodor runt vingårdarna, därav grodsymbolen på flaskan. Anura är den latinska benämningen för grodor och paddor, och betyder ordagrant ”utan svans”. 

Anura Reserve Pinotage 2018, FS(2201) 149:-. Sydafrika, Simonsberg-Paarl. Druva Pinotage. Doften är fruktig med rostad fatkaraktär,  inslag av plommon, björnbär och mörk choklad. Passar bra till kötträtter.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

Winetraveler

Wine's complex. Travel shouldn't be.

Vinspanaren

Vin, resor och andra godsaker

%d bloggare gillar detta: