Vanliga frågor och svar

HUR MYCKET VÄGER EN VINFLASKA?

Det talas mycket om flaskornas betydelse vad gäller miljön och klimatet. En grön glasflaska ska skydda vinet mot ljus och luft och det gör den lika bra tunn som tjock. En tom lättvinsflaska väger cirka 400 gram medan de tyngsta flaskorna kan väga över ett kilo. Om Systembolaget endast sålde vin på lättvinsflaskor om max 420 gram skulle koldioxidutsläppen kunna minskas med 6 600 ton per år, så visst gör det skillnad.

VARFÖR HAR VINFLASKOR URGRÖPNING I BOTTEN?

Det finns flera förklaringar. För champagneflaskor är det viktigt då urgröpningen gör botten kraftigare och fördelar trycket bättre så att vinflaskan inte exploderar av trycket från bubblorna. Vid lagring
av kvalitetsviner hjälper urgröpningen till att samla upp sediment, den fällning som vinet släpper när det lagras. Även billiga viner kan ha denna form på flaskan för att verka vara mer exklusiva än vad de är.

KAN MAN GÖRA VITT VIN PÅ BLÅ DRUVOR?

Ja, det kan man, men det är inte så vanligt. Mest förekommande är det i Champagne och då är det druvorna pinot noir och pinot meunier som används. Det mesta av färgen sitter i druvskalet och sorterar man bort det vid tillverkning blir vinet ljust i stället för rött.

VAD ÄR ETT ORANGEVIN?

Vid tillverkningen av orangevin låter man skalen från druvorna ligga med i tillverkningen. Vanligt är även att jäsningen sker i någon form av lerkärl. Eftersom vinet jäser tillsammans med skalen lakas tanninerna från dem ur och vinet blir ovanligt mörkt och strävt för att vara vitt. Vinerna får även sin speciella smak och färg då de exponerats för syre under lång tid vilket ger oxidativa toner. Georgien är känt för sina orangeviner.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

Winetraveler

Wine's complex. Travel shouldn't be.

Vinspanaren

Vin, resor och andra godsaker

%d bloggare gillar detta: