Bordeaux

Bordeaux är det mest kända vindistriktet och förknippas med viner av hög kvalitet och dyra priser. En flaska från något av de mest kända slotten kan kosta uppemot 30 000 kronor. Men det finns bordeauxviner att hitta under tvåhundra kronor och som går att dricka utan att de behöver lagras någon längre tid.

Rent geografisk delar de två floderna Garonne och Dordogne in Bordeaux i underdistrikt. Man talar om den vänstra respektive den högra stranden.

På den vänstra hittar vi områdena Médoc, Graves och Sauternes. Här kännetecknas de röda vinerna av kraftfullhet och lång lagringspotential och det är också här de mest kända slotten finns, till exempel Château Margaux och Château Latour. Druvan cabernet sauvignon dominerar och kompletteras med merlot och cabernet franc. Den mixen brukar benämnas Bordeaux blend, något vinmakare i andra delar av världen, till exempel amerikanska Napa Valley, försöker efterlikna.

På  den högra stranden ligger underdistrikten Saint-Émilion och Pomerol och här får cabernet franc och cabernet sauvignon stå tillbaka för dominerande merlot, som är den mest odlade blå druvan i Bordeaux.

Mellan de två floderna ligger området Entre-deux-Mers (mellan två hav),  där främst vita viner på druvorna sauvignon blanc och semillon tillverkas, men även söta viner, rosé och enklare röda viner görs här på de vanliga bordeauxdruvorna.

Om ni är intresserade av att lära er mer om olika vindistrikt är det bästa sättet att besöka dem. På https://dinvinresa.se/ hittar ni intressanta resor att följa med på.

Bland vintipsen denna gång har jag tagit med två bordeauxviner, som båda domineras av merlot, vilket gör dem lenare och mindre sträv i stilen.

Mouton Cadet Réserve 2016. Frankrike, Bordeaux, Saint-Émilion, 159 kronor, 75 cl, alkoholhalt 13,5%. Druvor: merlot 87% och cabernet franc 13%. FS(70617). Ett fruktigt vin med inslag av plommon, björnbär, lakritsrot och med lena tanniner. Passar bra till en grillad köttbit gärna med rotfrukter, grytor och kyckling.

Château Charmail 2014. Frankrike, Bordeaux, Haut-Médoc, 189 kronor, 75 cl, alkoholhalt 13,5%. Druvor: merlot 50%, cabernet sauvignon 35%, cabernet franc 12% och petit verdot 3%. FS (2843). Klassisk bordeauxstil med inslag av mörka bär, svarta vinbär och lite örter. Passar bra till en grillad köttbit med en Bordelaisesås.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

Winetraveler

Wine's complex. Travel shouldn't be.

Vinspanaren

Vin, resor och andra godsaker

%d bloggare gillar detta: