Marqués de Riscal

I distriktet Rioja finns några  av världens mest spektakulära vingårdsbyggnader, en av dem är Marqués de Riscal. Mannen bakom designen är den kanadensiska arkitekten Frank Gehry som även är skapare till Guggenheimmuseet i Bilbao. De var inte säkra på att Frank skulle anta erbjudandet at göra designen men under en middag på egendomen serverades han ett vin från samma år som han är själv är född,1929. Efter det accepterade han erbjudandet.

Efter att byggnaden blev klar 2006 fick den lilla byn Elciego ett rejält uppsving. Från att ha haft några tusen besökare per år är det nu runt 120 000 besökare årligen. Vilket visar betydelsen som bodegan har för området.

Men dess historia började långt tidigare. Marqués de Riscal grundades redan 1858 av Don Camilo Hurtado de Amézaga Marqués de Riscal. Han var diplomat, journalist och vinodlare. Tidvis var han bosatt i Bordeaux, men ägde även vinodlingar i Rioja.

I mitten av 1850-talet beslutade han sig för att använda kunskapen om hur vinet producerades i Bordeaux. Han planterade högkvalitativa franska druvsorter såsom cabernet sauvignon, merlot och pinot noir på sina ägor utanför den lilla byn Elciego.

I och med detta lade han grunden till hela den moderna vinnäringen i Rioja. Marqués de Riscal införde metoder och principer från Bordeaux, använde nya vinpressar, ny sorteringsteknik, jäsmetoder och framförallt började man långlagra viner på små ekfat. Tidigare hade traktens viner mest lagrats på lerkrus. I dag är ekfatslagring Riojas signum. Marqués de Riscal ägs alltjämt av ättlingar till grundaren och i de mörka källarvalven i det som kallas katedralen lagras 10 000-tals viner.

Inresserad av att resa till Rioja gå in på  https://dinvinresa.se/rioja-bilbao/

Marques de Riscal Reserva 2014 finns i Systembolagets fasta sortiment. FS (2573) för 159 kronor. Druvor: tempranillo 80%, mazuelo 10% och graciano 10%. Doft och smak av mörka körsbär, plommon, tobak, kaffe och fat.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

Winetraveler

Wine's complex. Travel shouldn't be.

Vinspanaren

Vin, resor och andra godsaker

%d bloggare gillar detta: