Nyfiken på Barolo

Ett av världens mest kända vindistrikt finns i Piemonte i norra Italien. Regionens namn, Piemonte, betyder ”vid bergets fot” och det är en passande beskrivning då det ligger vid Alpernas fötter. Och det är här, på ett förhållandevis litet område med mycket speciella förutsättningar, som den svårodlade druvan nebbiolo växer och så småningom blir ett så kallat Barolovin. Druvan har ett tunt skal och ger ett vin med hög syra och strävhet. Nebbiolo kommer från det italienska ordet nebbia som betyder dimma och intressant är att druvan är känslig för just dimma.

Barolovinerna är inte helt enkla att ta till sig och kräver mat för att komma till sin rätt. Men efter ett tag blir man lätt såld på dessa viner, som förför och skrämmer på samma gång. Vinerna är väldigt lagringsdugliga och de blir bättre och mjukare i stilen efter några år.

Barolo är ett av få så kallade DOCG-distrikt, som är den högsta klassningen i Italien och det är en utmärkelse som förpliktigar. Endast druvan nebbiolo får användas, vinet måste dessutom ligga minst 38 månader i vineriet, varvid minst 18 månader på fat. Står det dessutom Riserva på etiketten ska vinet ha legat minst fem år i vineriet. Lägstanivån på dessa viner är garanterat hög, smakar det så kostar det. Det är svårt att hitta flaskor för under 300 kronor.

Borgogno Barolo Riserva FS(2443) 299 kronor är ett Barolovin som redan har några år på nacken och som finns tillgängligt för den nyfikne provsmakaren.

Intresserad av att resa till Piemonte och besöka vingårdar. Din Vinresa anordnar en resa dit i höst, läs mer på http://dinvinresa.se/piemonte/

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

Winetraveler

Wine's complex. Travel shouldn't be.

Vinspanaren

Vin, resor och andra godsaker

%d bloggare gillar detta: