Resetips Napa Valley & Sonoma

I februari var jag på besök i vindistrikten Napa Valley och Sonoma. Vi började resan med några dagar i San Francisco som är en bra start då det är närmast att flyga dit från Sverige om man vill vidare till vindistrikten. Från San Francisco är det sedan ca en timmes bilresa till Napa Valley.

Det finns många trevliga små orter att besöka och bo i t ex Yountville, St Helena eller i Napa. Här finns dessutom många bra restauranger och sju av dem har ”stjärnstatus”. I Yountville finns den mycket välkända restaurangen French Laundry (Tre stjärnor i Guide Michelin). För att avnjuta deras mat behöver man boka bord flera veckor i förväg. Andra populära restauranger är Ad Hoc, Bouchon, Bistro Jeanty, Bottega och Mustards Grill. Lite utan för Yountville hittar du Brix och i St Helena finns t ex The Restaurant at Meadowood (Tre stjärnor), Press, Terra och Cindy’s Backstreet Kitchen.

Det är samma ägare till Bouchon (en stjärna) som till den superkända trestjärniga French Laundry.

IMG_3113 - version 2

När ni ska besöka vingårdarna är det bra att planera sin rutt och vilka vingårdar som ska besökas i förväg. På en del vingårdar behöver man boka provningar, andra ställen tar inte emot besök överhuvudtaget och på de större går det oftast bra att bara titta förbi. Ni som har besökt vingårdar i Europa kommer märka viss skillnad då det här i Kalifornien är mycket välorganiserat med olika typer av provningar och visningar samt att de tar betalt på de flesta ställena för provningarna. När jag var där var det lågsäsong och betydligt lugnare men under högsäsong kan det vara mycket folk så boka i förväg så ni inte missar era favoriter. Det går bra att köpa vin på vingårdarna och ni hittar en del viner som inte finns att köpa någon annanstans. De viner som finns att köpa i vinbutiker har inte lägre pris på vingårdarna då de inte vill konkurrera med dem, tråkigt tycker jag då det känns kul att fynda när man är på plats i vingården.

IMG_3155

Om du fortsätter färden norrut kommer du till Sonoma. Där är tempot lugnare och färre besökare men det finns många goda viner att prova.

I Calistoga ligger det anrika Chateau Montelene. Ni kan läsa mer om Chateau Montelene i ett tidigare inlägg som jag skrivit.

IMG_3173

IMG_3228

En av de mest välbesökta vingårdarna är Beringer.

IMG_3197

Hos Joseph Phelps har ni möjlighet att prova vinerna på deras terrass och samtidigt njuta av vinodlingarna.

IMG_3206

I nästa inlägg kommer jag skriva om några  besök på vingårdar i Napa Valley.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

Winetraveler

Wine's complex. Travel shouldn't be.

Vinspanaren

Vin, resor och andra godsaker

%d bloggare gillar detta: