Resedagbok del 7 Ca’ La Bionda & Villa Bellini

Mina två sista besök i Valpolicelladistriktet för den här gången var hos två ekologiska producenter varav en är certifierad och den andra är på väg att bli det. Det finns många producenter som arbetar helt eller delvis efter de principerna men som inte är certifierade. De tycker helt enkelt att det är för komplicerat med allt pappersarbete mm. Det tar ca 4-5 år att bli certifierad och det är en process som tar tid med många krav och olika kontroller.

Agricola Ca’ La Bionda grundades 1902 av Pietro Castellani och ligger i Marano di Valpolicella. Jag träffade Alessandro Castellani som är fjärde generationens vinmakare. Han berättade att vinanläggningen nyligen är renoverad och att de sedan år 2000 arbetar helt ekologiskt. De startade arbetet med certifieringen 2012. De andra vingårdarna runt om arbetar inte ekologiskt så druvorna ca 20 meter närmast grannarna runt om deras vingård säljs till andra för att de ska klara att följa reglerna.  Deras produktion ligger på ca 150.000 flaskor per år.

IMG_0941 - version 2

Följande viner provade jag och jag rekommenderar samtliga provade viner:

Valpolicella Classico 2013. Druvor Corvina & Corvinone 80%, Rondinella 15% och Molinara och övriga druvor 5%. Pris 6,5 Euro.  Frisk, lätt med en doft av färska röda bär och en lite blommig ton.

IMG_2246

Valpolicella Ripasso ”Malavoglia” 2011. Druvor Corvina 70%, Corvinone 20%, Rondinella, Molinara och övriga druvor 10%. Pris 12,5 Euro. Doft och smak av körsbär, skogsbär och med en fatton.

IMG_2659

Valpolicella Classico Superiore ”Casalvegri” 2011. Tre glas av Gambero Rosso. Druvor Corvina 70%, Corvinone 20%, Rondinella, Molinara och övriga druvor 10%. Pris 12,5 Euro. Doft och smak av körsbär och skogsbär.

IMG_2114

Amarone Classico ”La Bionda” 2010. Druvor Corvina 70%, Corvinone 20% och Rondinella 10%. Pris 26,6 Euro. Doft och smak av mörka körsbär och kanderad frukt.

IMG_2660

Amarone Classico vigneti di ”Ravazzol” 2009. Druvor Corvina 70%, Corvinone 20% och Rondinella 10%. Pris 34 euro. Doft och smak av mörka körsbär, blåbär och tobak. Den här Amaronen är fylligare, mer kraftfull och mineralisk än ”La Bionda”.

IMG_2661

Recioto Classico ”Le Tordare” 2010. Druvor Corvina 70%, Rondinella 20% och Corvinone 10%. Pris 42 Euro. Doft och smak av mörka körsbär, mineraliteten är hög vilket gör att vinet har en fräschör.

IMG_0940 - version 2

Som hastigast träffade jag Cecilia på den ekologiska vingården Villa Bellini. Det är en liten vingård med en produktion på 10.000 flaskor per år. De började arbeta ekologiskt 1990. Förnärvarande gör de ingen Amarone utan endast tre viner, en Valpolicella Classio, en Valpolicella Classico Superiore och en Recioto. Ett kännetecken för Villa Bellini är deras fina konstnärliga etiketter som ändras varje år.

IMG_0907 - version 2

De viner som jag provade var:

Valpolicella Classico ”Sotto le fresche frasche” 2012. Druvor Corvina, Corvinone, Rondinella och Molinara. Pris 14 Euro. Frisk, fräsch doft och smak av röda bär.

IMG_2061

Valpolicella Classico Superiore ”Taso” 2009. Druvor Corvina, Corvinone, Rondinella och Molinara. Pris 32 Euro. Frisk, fräsch doft och smak av röda bär.

IMG_0904 - version 2

Recioto 2011. Tre glas av Gambero Rosso. Druvor Corvina, Corvinone, Rondinella och Molinara. Sockerhalt 100 gram. Pris 36 Euro. Upplevs inte som så söt, har en bra syra. Samt en Amarone från 1992 som hon hade bjudit sina vänner på kvällen innan.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

Winetraveler

Wine's complex. Travel shouldn't be.

Vinspanaren

Vin, resor och andra godsaker

%d bloggare gillar detta: