Resedagbok del 5 Quintarelli

De flesta Amarone-älskare känner till Quintarelli men alla har inte smakat deras viner då priserna ligger i topp i Valpoliciella distriktet. Det är något magiskt och spännande med Quintarelli då de lyckas så bra med att sälja sina viner utan någon marknadsföring. De har inte ens en egen hemsida och vingården ligger lite svåråtkomligt till och är ganska anspråkslös.

IMG_0861 - version 2

Det här vingårdsbesöket var mycket intressant, att få känna historiens vingslag med alla de gamla fina vinfaten som var utsmyckade och har en historia att berätta. Korset, påfågeln (renhet) och vinrankan symboliserar deras värderingar. Tålamod i hela vinframställningen kännetecknar Quintarelli. Vinerna börjar säljas först när man anser att de är färdiga. Vilket innebär ca sex års lagring för Valpolicella och åtta år för Amarone och Recioto.

IMG_0864

Sättet att omsorgsfullt hälla upp vinerna under provningen visar på vördnad. Glasen snurrades varsamt och det hälldes upp precis så mycket att det räckte till att prova. Jag skulle göra flera besök denna dag, men det kändes som att det inte var läge att spotta under denna provning, utan jag svalde tacksamt.

Här lagras olika årgångar av vinerna. Varje flaska är inlindad i tidningspapper.

IMG_0886

Från början skrevs alla etiketterna för hand, numera trycks de men man har behållit stilen.

IMG_0881

Provade viner

IMG_0891 - version 3

Bianco Secco IGT 2013. Pris 17 Euro. I Sverige (70150) 250:-. Druvor Garganega, Trebbiano toscana, Sauvignon blanco, Chardonnay och Saorin. Doften är fruktig och det är ett smakrikt vin med inslag av honung och aprikoser.

IMG_0888 - version 2

Primofiore IGT 2010. Pris 22 Euro. I Sverige (71326) 357:-. Druvor 50% Corvina veronese och Corvinone och 50%  Cabernet Sauvignon och Cabernet Franc. Druvorna torkas i en månad därefter ligger de på slovenska fat i 1-2 år. Doften är fruktig med viss fatkaraktär. Det här är deras vardagsvin.

IMG_1216

Valpolicella Classico Superiore DOC 2005. Pris 38 Euro. I Sverige (71836) 536:-. Druvor 55% Corvina och Corvinone, 30% Rondinella och 15% Cabernet Sauvignon, Nebbiolo, Croatina och Sangiovese. 50% av druvorna färsk -pressas och resten torkas i 2 månader. Därefter ligger vinet 6-7 år på fat. Här kommer russin, körsbär och plommon fram i doften och du hittar det också i smaken.

IMG_1217 - version 2

Rosso del Bepi 2002.  Pris 75 Euro. Druvor 55% Corvina och Corvinone, 30% Rondinella och 15% Cabernet, Nebbiolo, Croatina och Sangiovese. Druvorna torkas 4 månader och lagras 7-8 år på fat. En ”miniamarone”. Detta vin görs medelmåttiga år då man anser att förutsättningarna inte finns att göra Amarone. Smak och doft av plommon och körsbär.

IMG_0331

Amarone della Valpolicella Classico DOC 2004. Bra år. Pris 160 Euro. I Sverige (71580) 2259.-. Druvor 55% Corvina och Corvinone, 30% Rondinella och 15% Cabernet Sauvignon, Nebbiolo, Croatina och Sangiovese. Druvorna torkades 4 månader och lagrades sedan 8 år på fat. Det producerades 12.000 flaskor. (Årgång 2000 och 2003 låg två år längre på fat och flaskorna är numrerade.) Doften och smaken är aromrik och elegant. Du hittar mogen frukt såsom plommon, mörka körsbär och en lätt portvinston.

IMG_0334

Alzero Cabernet IGT 2005. Pris 220:- Euro. Druvor Cabernet Franc 40%, Cabernet Sauvignon 40% och Merlot 20%. Det producerades 3000 flaskor. Det här tycker jag var ett intressant vin. Vinet är en hyllning till mamma Franca och hon tyckte om söta saker och detta vin är lite sötare i smaken. Här hittar man blåbär, mörka söta bär, lite kokos och vaniljtoner i både doft och smak.

IMG_0338 - version 2

Recioto della Valpolicella Classico DOC 2001. Pris 170.- Euro. Druvor 55% Corvina och Corvinone, 30% Rondinella och 15% Cabernet, Nebbiolo, Croatina och Sangiovese.. De druvor som växer högst upp och som får mest sol används till Recioto. Recioto var mycket viktigt för Giuseppe (”Bepi”) och den görs bara bra år, vilket inträffar ca vart tredje år. Senast den gjordes var 2001 och nästa årgång som kommer är från 2004. Smaken och doften är elegant och bra balanserad med inslag av mogna plommon och mogna körsbär.

IMG_0340 - version 2

En mycket intressant provning med fantastiska viner och jag kommer gärna tillbaka igen.

Den här fina utsikten ser man uppe från vingården.

IMG_0857

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

Winetraveler

Wine's complex. Travel shouldn't be.

Vinspanaren

Vin, resor och andra godsaker

%d bloggare gillar detta: