Resedagbok del 4 Guerrieri Rizzardi

Efter en dag med lite tennis och bad kände vi att det på eftermiddagen kunde vara trevligt med ett vingårdsbesök. Vi körde mot Bardolino som ligger ca 7 minuter från Garda och vingården Guerrieri Rizzardi.

Vinproducenten Guerrieri Rizzardi är en sammanslagning sedan långtid tillbaka av grevarna Guerrieris egendomar i Bardolino och grevarnas Rizzardis egendomar i Negrar. Idag ägs Guerrieri Rizzardi av familjen Rizzardi och de har fyra vingårdar och produktion av viner i Bardolino, Valpolicella, Soave och Valdadige. De har sin bas i Bardolino i den byggnad från 1450-talet som en gång i tiden ägdes av familjen Guerrieri.

IMG_0305 - version 2

Valpolicella Classico DOP 2013. Pris 7,5 Euro. Druvor Corvina & Corvinone 80%, Rondinella 15% och Merlot 5%. Ett lättdrucket vin med doft och smak av körsbär och lite jordtoner.

IMG_0277

Pojega Valpolicella Classico Superiore DOP Ripasso 2012. Pris 11.90 Euro. Druvor Corvina 45%, Corvinone 45%, Rondinella, Molinara och Merlot  10% Doft av körsbär, lite örter och en lätt fatton. I smaken återkommer körsbären och en liten örtighet. Det finns även en lätt jordig ton i smaken. Vinet kan lagras upp till fem år.

IMG_0270 - version 2

Villa Rizzardi Amarone della Valpolicella Classico DOC 2009. Pris 38,5 Euro, i Sverige (97025) 298:-. Druvor Corvinone 42%, Rondinella 30%, Corvina 18% och Barbera 10%.  Det här vinet hade en lite annorlunda doft, vet inte om det var just denna flaska  men jag kände multna löv, svamp, torkade fikon, muskot och en doft av recioto. Smak av mörka körsbär, katrinplommon och muskot. Vinet kan lagras i över 10 år.

IMG_0289

Calcarole Amarone della Valpolicella Classico DOC 2009. Pris 63 Euro. Vinet har fått 3 glas av Gambero Rosso och utsågs även till ”Red wine of the year 2014”. Druvor Corvina 60%, Corvinone 17%, Sangiovese 10%, Barbera 10% och Rondinella 3%. Hög alkoholhalt 16,72%. Det producerades 13.000 flaskor. Doft av katrinplommon, fat och mörka körsbär. Smak av mörka bär, fat och beska i avslutet. Bör dekanteras och vinner på att lagras några år.

IMG_0269

Calcarole Amarone della Valpolicella Classico DOC 2008. Pris 60 Euro. Druvor Corvina 70%, Sangiovese 10%, Barbera 10% och Rondinella 10%. Alkoholhalten är hög nästan 17%. Det producerades 16.600 flaskor. Doft och smak av mogna mörka bär, körsbär, eucalyptus och en russinton.. Jag tyckte detta vin var bättre just nu än årgång 2009.

IMG_0290 - version 2

Calcarole Amarone Riserva Centenario 2006.  Pris 75-100 Euro. Druvor Corvina 75%, Rondinella 20% och Barbera 10%. Jag fick även smaka den  ännu inte buteljerade riservan som har tagits fram till 100 års jubileet. Doft och smak av mogna mörka bär, det här vinet har en lättare karaktär och inte så mycket fattoner som i årgång 2009.

IMG_0292

Casteggiola Recioto di Soave 2009. Pris 18,10 Euro. Druva 100% Garganega. Toner av honung och lemon curd. Vinet är inte så sött, det har en friskhet i smaken. Rekomenderar detta vin till desserter (ej choklad) och ost.

IMG_0293

Det som var förvånande var till de priser som vinerna såldes till på vingården. Oftast är priserna lägre när du köper direkt på vingårdarna än vad de är på export- och den lokala marknaden. Här var det ingen skillnad på pris förutom att de hade en kampanj på några av vinerna med en prissänkning på 15-20%.

Se även mitt inlägg om när Gambero Rosso var på besök i Stockholm.

Avslutningsvis kommer här en bild på Corvinadruvan.

IMG_0301

Nästa besök blir hos den spännande producenten Quintarelli.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

Winetraveler

Wine's complex. Travel shouldn't be.

Vinspanaren

Vin, resor och andra godsaker

%d bloggare gillar detta: