Viner för hundralappen.

I januari är vi många som håller i plånboken lite extra efter helgernas utsvävanden av mat och dryck. Vi fick inte umgås i samma utsträckning som vi brukar men unnade oss lite extra ändå. Nedan listar jag fyra viner som är plånboksvänliga och som passar för alla årets månader inte bara januari.Ken Forrester Cabernet Sauvignon 2019 FS(2502) 99:-. Vinet är mörkfruktigt med inslag av plommon, svarta vinbär, choklad, ceder och med en lätt kryddighet.

Ken köpte den historiska egendomen Scholtzenhof i Stellenbosch 1993, med anor från 1689 tillsammans med sin fru Teresa. Vineriet, huset och vingårdarna var dock ordentligt nedgångna och en rejäl renovering genomfördes. Kort därefter fick Ken Forrester sitt genombrott med sitt vin FMC gjord på druvan chenic blanc och blev i vinvärlden känd som ”Mr. Chenin”. Han är numera en av Sydafrikas mest namnkunniga vinmakare.

Carm 2017 FS(2347) 99:-. Ett portugisiskt fruktigt vin med inslag  av  mörka bär, plommon, choklad, vanilj, kryddiga toner och fatkaraktär. CARM (Casa Agricola Roboredo Madeira) är en ekologisk producent med vingårdar i Douro Superior.

Folklore Albarino 2020 FS(6263) 99:-. Doften är fruktig med inslag av päron, persika och vita blommor. Smaken är frisk med inslag av gröna äpplen, päron och citrus.

Vinmakare är vinprofilen Almudena Imhof som arbetar för att lyfta spanska viner till ett rimligt pris. Druvorna kommer från kontrakterade odlare i Galicien.

Kir-Yianni Assyrtiko 2019 FS(2338) 99:-. Vinet är friskt med mineralsälta och toner av gröna äpplen, persika och citrus.

Företaget grundades 1997 av Yiannis Boutaris med vingårdar i Naoussa och Amyndeon på varsin sida av berget Vermion i nordvästra Grekland. Numera drivs företaget av Yiannis son Stellios Boutaris som styr vintillverkningen med filosofin om innovation kombinerad med respekt för traditioner och kunskap om de olika druvornas karaktärer. Vinerna ska vara balanserade, rika men eleganta och ha hög syra för att ge vinet kropp och lagringspotential.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

Winetraveler

Wine's complex. Travel shouldn't be.

Vinspanaren

Vin, resor och andra godsaker

%d bloggare gillar detta: