Vinlandet Australien

Under hösten 2019 och början av 2020 fick vi löpande rapporter från det svårt branddrabbade Australien. Där är man visserligen van vid skogsbränder – bushfires – de återkommer så gott som årligen. Men den här gången var bränderna ovanligt omfattande. 500–900 miljoner djur fick sätta livet till, 1400 hem brann ner och 16 miljoner hektar mark förstördes. Många vinregioner drabbades och värst var det för Adelaide Hills där så mycket som var tredje vingård fick stora skador av bränderna. För de vingårdar som måste plantera allt på nytt tar det minst fem år att komma tillbaka. Sen till råga på allt kom Coronapandemin.

Australien är spännande att resa till och har mycket att erbjuda. Här är några intressanta vinregioner att ha koll på och besöka när det blir möjligt igen.

Barossa Valley. Strax norr om Adelaide i delstaten South Australia finner vi denna pärla som är omtalad för sina suveräna shirazviner. Barossa Valley har världens äldsta vinstockar på shirazdruvan. Bara det ger pluspoäng.

McLaren Vale. Ligger söder om Adelaide, nära havet, och är främst kända för viner gjorda på shiraz, cabernet sauvignon och grenache.

Adelaide Hills. Här ligger vingårdarna 400–500 meter över havet där klimatet är förhållandevis kallt och torrt, vilket får druvorna att mogna långsamt. Här framställs främst viner på sauvignon blanc, chardonnay och pinot noir.

Connawarra, är det aboriginska ordet för kaprifol (honeysuckel) som växer vilt i området. Regionen ligger som en smal remsa på kalkstenskusten mellan Adelaide och Melbourne och är känd för sin rostfärgade ”terra rossa” jord. Regionen är mest känd för sina cabernet sauvignonviner men även deras shirazviner är välkända och kan lagras i åratal.

Yarra Valley. Ligger en knapp timme med bil från Melbourne i delstaten Victoria. Här framställs viner främst på chardonnay och pinot noir, samt mousserande viner.

Hunter Valley. Två timmar norr om Sydney på östkusten hittar vi Hunter Valley och de legendariska vinerna gjorda på semilliondruvan.

Margaret River. Nu har vi flyttat längst västerut och delstaten Western Australia. I Margaret River, tre timmar söder om Perth produceras endast 3 procent av Australiens viner men hela 20 procent av premium-vinerna. Viner på cabernet sauvignon, chardonnay och blandningar på semillion/ sauvignon blanc är områdets signum.

Nu när vi inte kan resa till Australien kan vi alltid drömma oss dit och resa genom innehållet i glaset.

Tahbilk Marsanne 2018 BS(6406) 119:- Doft av gula äpplen, aprikos, grape och citrus. Tahbilk är en av Australiens äldsta vingårdar och grundades redan 1860. Köp några flaskor, lägg i vinkällaren eller göm i garderoben, efter några år får ni en fantastisk vinupplevelse för en billig peng. Med några olika årgångar sparade kan ni ordna en bra vertikalprovning.

Logan Weemala Shiraz 2019 FS(2522) 119:- Ett fruktigt vin med inslag av björnbär, blåbär, hallon, kryddor och med en fatton. Husvin som heter duga till både pris och kvalitet.

Gemtree Bloodstone Shiraz 2019 FS(2083) 119:- Ett ekologiskt fruktigt vin med inslag av plommon, skogsbär, lagerblad och lite fat. Gemtree ligger i McLaren Vale, är både biodynamiskt och organiskt certifierad.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

Winetraveler

Wine's complex. Travel shouldn't be.

Vinspanaren

Vin, resor och andra godsaker

%d bloggare gillar detta: