Enrico Rivetto – Den första biodynamiska Baroloproducenten.

Jag har besökt Enrico Rivetto några gånger och följt hans dedikerade arbete i vingården. Och med åren har hans hårda arbete gett resultat – 2019 fick han sitt efterlängtade biodynamiska Demeter-certifikat, som första (och hittills enda) Barolo-producent någonsin. Men resan dit har tagit tio år.

Rivettos historia

Redan år 1902 grundades Rivetto av Enricos gammelfarfar i staden Montaldo Scarampi i regionen Asti. Tjugo år senare tog Ercole Rivetto över och var den som flyttade familjeföretaget till Alba och på allvar började satsa på att göra kvalitetsviner. Det nuvarande familjehemmet -Tenuta Lirano – köptes 1938 och ligger som en sammanhängande gård på toppen av en kulle 400 meter över havsnivå, mellan Serralunga d’Alba och Sinio. Vägen upp till gården är både snirklig och smal. På 70-talet började Enricos pappa Sergio bygga ett nytt vineri på gården och planterade samtidigt nya rankor runt egendomen.

Enrico Rivetto

Resan till biodynamisk vingård

Enrico började jobba på vingården 1999 och han hade redan då en vision  om hur han ville omvandla vingården. Från 2005 tog han helt över ansvaret och 2009 togs de första stegen mot ekologisk odling. Han fick ekologisk certifiering 2013, men nöjde sig inte med det utan ville gå vidare. Steg för steg började han lägga till inslag av biodynamiska metoder för att slutligen erhålla sin Demeter certifiering 2019.

Förutom vinodling odlar de grönsaker, frukt, örter, nötter och spannmål. Enrico anser att allt hänger ihop i naturen. Här frodas även insekter, fjärilar och fåglar som åter letat sig tillbaka till ägorna men också svanen Milo och gårdens tre bångstyriga åsnor.

Vinerna

Enrico har stor experimentslust och testar gärna nya saker både på vingården och med vintillverkningen, t ex lagring i terracotta-amforor. En druva som han är extra förtjust i är den gröna druvan Nascetta som han från 2015 vinifierar i betongtank. Förutom Barolo, Barbaresco viner gör han också något så ovanligt som ett mousserande vin på druvan nebbiolo. Den totala årliga produktionen är enbart 100.000 flaskor. Hans viner har genom åren fått många utmärkelser och höga poäng av kända vinskribenter.

Är ni sugna på att besöka Piemonte och Rivetto har Din Vinresa en resa dit i oktober. https://dinvinresa.se/piemonte/

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

Winetraveler

Wine's complex. Travel shouldn't be.

Vinspanaren

Vin, resor och andra godsaker

%d bloggare gillar detta: