För inte allt för många år sedan var vinodling sällsynt på våra breddgrader. I dag finns det cirka 300 vinmakare i landet som tillsammans har drygt 100 hektar vinodlingsmark. Ett fyrtiotal av dem driver kommersiell verksamhet, resterande är hobbyodlare, och de flesta av producenterna håller till i bördiga Skåne och kombinerar vinodling med annat jordbruk och besöksnäring. Vinerna görs oftast på druvorna solaris (vitt) och rondo (rött), eftersom dessa två anses vara bäst anpassade för det svenska klimatet, men några odlare har även satsat på klassiska chardonnay och pinot noir.


Det är dock inte helt okomplicerat att vara vinodlare i Sverige. Landet är visserligen klassat som vinland enligt EU:s regler, vilket innebär att godkända vingårdar kan märka sina viner med årgång och druvsort – men all försäljning måste göras via Systembolaget och produkterna får endast säljas som bordsvin.
Priset då? Svenska viner är förhållandevis dyra jämfört med importerade: från 150 kronor och uppåt. Många gånger buteljeras de även i 50-centilitersflaskor i stället för i standardflaskan på 75 centiliter.
Det finns även svenskframställda viner med importerad druvmust eller druvor som odlas i andra länder för att sedan transporteras till Sverige. Två exempel på sådana anläggningar i Stockholm är: The Winery Hotel i Solna som transporterar druvor från den egna vingården Terreno i Italien, samt Högberga Gård på Lidingö som hämtar sina druvor från Toscana.

Under hösten brukar det finnas möjlighet att vara med vid vinframställningen. Då visar man hur hela processen går till från sortering, pressning till dess musten hamnar i vineriet.
Kommentera