Goda viner i vintermörkret

Dagarna känns korta när mörkret kommer tidigt på eftermiddagen. Vi stannar gärna inne och lagar varm mat istället för att ta en lättare sallad. En del har varit iväg och jagat och fyllt frysen full med viltkött. Här kommer några tips på viner under tvåhundra kronor som samtliga finns i det ordinarie sortimentet. För er som vill prova ett alternativ till den traditionella rödvinsglöggen kommer också ett tips på en god ekologisk vitvinsglögg.

Snälleröds (90595) ekologiska starkvinsglögg (alkoholhalt 15%) med en gyllengul färg som kan drickas varm eller gärna kall med en isbit i. Smaken är lagom söt, kryddig med inslag av honung, kardemumma, kryddnejlika och med en lätt citruston. Pris 85 kronor. Finns även som vitvinsglögg med en alkoholhalt på 12,5% för 74 kronor.

Le Volte (32472). Ett modernt toscanavin från kultproducenten Ornellaia.  Vinet är fylligt med inslag av fat, plommon, björnbär och choklad. Passar till det mesta från skogens vilda, långkok och grytor. Pris 169 kronor.

Château L’Hospitalet (73142). Det här franska vinet från Languedoc-Roussillion fick ackompanjera huvudrätten till Nobelmiddagen 2013. Det serverades då till fisk men vinet passar alldeles utmärkt till stekar och mörka kötträtter. Vinmakare är Gérard Bertrand och från 2020 räknar han med att alla hans egendomar ska vara biodynamiska. Men redan idag är han den största biodynamiska odlaren i Frankrike. Smaken är fruktig med fatkarraktär, inslag av mörka bär, sötlakrits och svarta oliver. Pris 169 kronor.

 

 

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

Winetraveler

Wine's complex. Travel shouldn't be.

Vinspanaren

Vin, resor och andra godsaker

%d bloggare gillar detta: