Natur eller skruv

Vinkännare har länge tvistat om vad som är bästa valet: naturkork eller skruvkork. Som med det mesta så finns det för och nackdelar med bägge.

Vad är en naturkork

Naturkorken kommer från korkeken som växer främst runt Medelhavet. Ledande är Portugal som har världens största korkskogar, 720 000 hektar och som producerar 50% av all världens kork. Att få fram kork som kan användas till vinkorkstillverkning tar lång tid. Det tar cirka 25 år innan man kan börja skörda barken från korkeken. Därefter kan man skörda i genomsnitt vart nionde år i minst 150 år framåt. Men det är först vid den tredje skörden, då korkeken är drygt 50 år gammal, som egenskaperna anses optimala för att användas till vinkorkar.

Korkdefekt

Ett av argumenten för skruvkork kontra naturkork är att risken för korkdefekt minimeras. Ett korkskadat vin känns vanligen igen på doften redan när du öppnar flaskan. Doften påminner om våt kartong, jordkällare eller mögel. Andelen korkdefekta viner har minskat de senaste åren då man vidtagit en del förbättringsåtgärder. Som med mycket annat har det även med pris och kvalitet att göra. Det finns sex olika kvalitetsklasser på korkar och de dyraste vinerna använder de kvalitetsmässigt bästa korkarna.

Reduktion

En defekt som skruvkorken anses ge kallas reduktion. Det innebär att vinet blir för isolerat och inte får någon form av mikrooxidation under lagringen och därmed hämmas i sin utveckling. Lagringsdugliga viner som ska lagras anses därför inte lämpliga för skruvkork. I vissa länder     t ex Australien används idag skruvkork även för viner som är tänkta för lagring. Vissa kända vinslott i Europa experimenterar med att lagra samma vin med både skruvkork och naturkork för att se vad framtiden utvisar.

Personligen föredrar jag naturkork och känslan att öppna vinet med det lilla ”ploppet” , få dofta på korken och få en första föraning om vad som komma skall.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

Winetraveler

Wine's complex. Travel shouldn't be.

Vinspanaren

Vin, resor och andra godsaker

%d bloggare gillar detta: