Brunelli

När svenskar reser i Valpolicellaområdet är Brunelli en vingård som ofta besöks. Det förstår jag då det har ett mycket trevligt bemötande, goda viner och du behöver inte boka en provning i förväg. Här har du också möjlighet att bo på vingården som har fem unika rum och lägenheter till uthyrning.  Se länk  http://www.brunelliwine.com/en/farmhouse/

Brunelli ligger i byn San Pietro in Cariano i hjärtat av Valpolicella Classico. Familjen Brunelli har gjort vin i trakten sedan 1936. I dag är det Luigi och hans fru Luciana som med hjälp av sonen Alberto står för vinmakandet. De producerar 100.000 flaskor per år och gården är på 12 hektar. Under årens lopp har de mottagit många utmärkelser för sina fina viner speciellt för deras två prestige Amarone.

Alberto Brunelli

Det var sonen Alberto som genomförde provningen och pratade engagerat om gårdens viner. Vi fick tacka nej till rundvandringen denna gång då vi skulle hinna med flera vingårdsbesök.

                                              

Vi började med Carianum 2014 som är ett av deras vita viner gjord på sent skördade Garganegadruvor. Doften är lite kryddig med inslag av aprikoser och akaciahonung. Pris 8 EUR.

Valpolicella Classico Superiore DOC 2011, druvor Corvina Veronese 65%, Rondinella 25% och Corvinone 10%. Fylligare än deras Valpolicella Classico med inslag av plommon och en lätt violton. Pris 8 EUR.

                                 

Corte Cariano 2012, druva Corvina Veronese. Doft och smak av körsbär, björnbär och blåbär. Pris 9 EUR, vinet finns även i Sverige för 160 SEK.

Pa’ Riondo Ripasso DOC 2013, druvor Corvina Veronese 65%, Rondinella 25%, Corvinone 10%. Doft och smak av körsbär, björnbär, plommon och en lätt fatton. Pris 11 EUR på vingården i Sverige 202 SEK.

                           

Därefter var det dags att prova deras tre olika amarone. Deras standard Amarone Classico DOCG 2012, druvor Corvina Veronese 65%, Rondinella 25%, Corvinone 10%. Doft och smak av mörka körsbär, blåbär och en lätt vaniljton från faten. Pris 22,5 EUR.

Campo Inferi Amarone Riserva DOCG 2010, druvor Corvina Veronese 70%, Rondinella 25%, Corvinone 5%. Det här en av deras prestige Amarone som produceras med max 5000 flaskor endast de bästa åren. De kallar detta vin för en amarone med ett feminint uttryck. Vinet är fylligt    med mogna mörka körsbär, kakao, torkad frukt och rostade kaffebönor. Pris på plats 37 EUR i Sverige 641 SEK.

Campo del Titari Amarone Riserva DOCG 2010, druvor Corvina Veronese och Corvinone 75%, Rondinella 15%, Oseleta 10%.  Deras andra prestige Amarone som även den produceras bara under de bästa åren med som mest 3000 flaskor. De kallar detta vin för deras maskulina amarone och det är druvan Oseleta som ger mer kraft till vinet. Här hittar du mogna mörka körsbär, hallon, mogna björnbär och mörk choklad. Pris 44 EUR i Sverige 760 SEK.

                               

Därefter provade jag två av deras dessertviner. Resol Passito 2010 gjord på torkade garganegadruvor. Ett gyllengult vin med söt koncentrerad tropisk frukt, honung och rostade nötter. Pris 15 EUR.

Recioto Classico DOCG 2013, druvor Corvina Veronese och Corvinone 70%, Rondinella 25%, Molinara 5%. Ett sött balanserat vin med doft och smak av mogna plommon, russin, torkad frukt och lite kryddor. Pris 16 EUR.

Ofta som ni ser är priserna ca 50% lägre, speciellt på de dyra vinerna när ni handlar på vingårdarna i Valpolicella. En bra fördel om ni reser runt med egen bil och kan transportera vinerna hem.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

Winetraveler

Wine's complex. Travel shouldn't be.

Vinspanaren

Vin, resor och andra godsaker

%d bloggare gillar detta: