Venedig

Venedig är ett nystan av gränder och kanaler som förvillar och förför. Det finns inga bilar utan här tar du dig fram genom att gå, med små färjor (vaporetti) eller det dyra alternativet, gondoler.

När ni klarat av alla ”måsten” såsom att ta en kaffe på Markusplatsen, gå över suckarnas bro, stå på Rialtobron för en bra vy över Canal Grande. Så föreslår jag att ni helt enkelt börjar vandra runt i de olika gränderna för att se vad spännande som dyker upp. När du kommer en bit bort från de stora turistmagneterna så hittar du en kaffe eller ett glas vin till betydligt humanare priser. På endel barer bjuds det på cichetti (barsnacks likt tapas) till dit vin.

Markusplatsen
Suckarnas bro

Venedig är inte känt för sina matställen, det är dyrt och kvaliteten är inte alltid den bästa. Även  de lokala restaurangerna är dyra men där hittar du ändå oftast bra mat. Några tips är att undvika restaurangerna runt Canal Grande och de restauranger som har menyer på många språk. Satsa på de mindre restaurangerna i gränderna, dit går italienarna själva.

En av de restauranger vi besökte var en mindre fiskrestaurang med bra atmosfär och god mat, Al Vecio Bragosso.

Restaurang Al Vecio Bragosso.

Att bo inne i Venedig är dyrt. Jag rekommenderar att bo på ön Lido di Venezia som ligger endast tio minuter med båt från Markusplatsen. Ön är 12 kilometer lång och 500 meter bred. Här har du långa stränder och gott om restauranger. En bra kombination speciellt under sommarmånaderna att få tillgång till bad och sol och på eftermiddagen åka över till Venedig.

Vartannat år lockar den prestigefyllda Venedigbinnalen konstälskare från hela världen. Vilket gör att antalet turister ökar ännu mer under de månader då den pågår.

Den som är intresserad av glas finns det kända Muranoglaset att köpa i många butiker eller besök ön Murano som ligger 1,5 kilometer norr om Venedig. Där har du även möjlighet att se tillverkningen av glaset. Ska du på maskerad så är Venedig stället att köpa en mask. Utbudet är stort och varierat.

Mindre än en timme från Venedig hittar du många mysiga byar att besöka samt vindistrikten Conegliano och Valdobbiadene där prosecco produceras. Här kan du bo på t ex Agriturismo eller varför inte på ett slott.

CastelBrando i Cison di Valmarino.

Vi bodde på slottet CastelBrando som numera är ett hotell i den medeltida byn Cison di Valmarino. Slottet är en av de största och äldsta i Europa och det var lätt att gå vilse bland alla trappor och gångar.

Stairways to heaven, nej trapporna upp till den populära restaurangen.

Från slottet kan du ta en linbana utan kostnad som tar dig ner till byn.

Vy från Hotel CastelBrando i Cison di Valmarino.

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

Winetraveler

Wine's complex. Travel shouldn't be.

Vinspanaren

Vin, resor och andra godsaker

%d bloggare gillar detta: