Stefano Accordini

Det är en snirklig väg att ta sig upp till gården Stefano Accordini som ligger uppe i bergen i byn Pedemonte. Men väl framme har du en fin utsikt över dalen.

Allt började när Stefanos pappa Gaetano och mamma Giuseppina köpte 5 hektar mark i Negrar på 30-talet och idag är det Stefanos barn och barnbarn som driver vingården. Under de senare åren har de köpt ytterligare mark bland annat runt bergsbyn Cavalo. Produktionen ligger på 180.000 flaskor per år varav ripasso står för 40% och amarone för 30%.

Paolo Accordini

Paolo höll i provning och visade oss deras vinkällare som innehöll en del äldre årgångar som även var till försäljning.

                  

Valpolicella Classico 2014 är gjord på Corvina Veronese 65%, Rondinella 30% och Molinara 5%. Här har bara stålfat varit inblandade vilket ger ett lätt och ungt vin som inte ska lagras. I doften och smaken hittar du körsbär, skogsbär och hallon. Pris på gården 7,5 EUR.

Acinatico Valpolicella Classico 2013 på druvorna Corvina Veronese 60%, Corvinone 15%, Rondinella 20% och Molinara 5%. Här används inga torkade druvor utan först jäser man fram ett vin som liknar basvalpolicellan, sedan får detta jäsa en andra gång ihop med skalrester från Amarone i ca tio dagar. Därefter ligger vinet tolv månader på franska ekfat och sex månader på flaska. I doft och smak hittar du körsbär, plommon lite torkad frukt och en lätt vaniljton. Pris 11,5 Euro. Vinet fanns tidigare i Sverige och kostade då 195 SEK.

Paxxo Rosso Del Veneto IGT 2012, druvor Corvina Veronese 60%, Rondinella 10%, Cabernet Sauvignon 20% och Merlot 10%. Det här är ett av Paolos favoritviner. Det produceras ca 6000 flaskor per år. Vinet är gjort på druvor som har torkat i en månad och som därefter får ligga tolv månader på franska fat och sex månader på flaska. Det här vinet har fatkaraktär och mer tanniner. Doft av mörka bär och lite kryddor. I smaken finns mörka bär, plommon och kryddor. Pris 14 EUR.

                

Acinatico Amarone della Valpolicella 2011, druvor Corvina Veronese 75%, Rondinella 20% och Molinara 5%. Druvorna har fått torka i fyra månader därefter ligger vinet på nya franska fat i två år och åtta månader på flaska. Doft och smak av mogna körsbär, plommon, torkad frukt och lite fat. Pris 30 EUR. Vinet fanns tidigare i Sverige och kostade då 403 SEK.

Vigneto il Fornetto Amarone 2007, druvor Corvina Veronese 75% och Corvinone 25%. Det här är deras toppamarone som produceras i små kvantiteter endast de bästa åren. Druvorna torkas i 140 dagar därefter ligger de på franska fat i tre år och ett år på flaska. Doft och smak av mörka körsbär, plommon, torkad frukt och lite mörk choklad. Pris 61 EUR då den fanns i Sverige 741 SEK.

Acinatico Recioto della Valpolicella 2012, druvor Corvina Veronese 75%, Rondinella 20% och Molinara 5%. Druvorna torkas i fyra månader därefter ligger de på fat i fyra månader och tre månader på flaska. Doft och smak av mörka bär och torkad frukt. Sockerhalten 120 gr. Pris 20 EUR.

              

Hos Stefano Accordini finns det även möjlighet att köpa äldre årgångar. Jag samlar på årgång 1997 och här hittade jag det till min stora glädje. Det är numera mycket svårt att få tag på den årgången. De anser att 2001 var deras bästa år för Vigneto il Fornetto och den fanns också till försäljning.

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

Winetraveler

Wine's complex. Travel shouldn't be.

Vinspanaren

Vin, resor och andra godsaker

%d bloggare gillar detta: