Champagne till nyår

Nyårsafton närmar sig och det är den dagen som det dricks mest champagne i Sverige. Jag tänkte komma med förslag på goda champagner i olika prisklasser och jag hoppas att det finns någon ny champagne som ni inte har provat tidigare. Ni får gärna komma med kommentarer på champagner som ni gillar. Börja gärna kvällen med den finaste champagnen, vid tolvslaget är fokus på så mycket annat och kanske inte främst på det som finns i glaset.

Först kommer lite information om champagne som kan vara bra att känna till. De tre huvuddruvorna för champagne är Chardonnay (CH), Pinot Noir (PN) och Pinot Meunier (PM). Om ni hör uttrycket att en champagne är en Blanc de Blancs så betyder det att champagnen är gjord på 100% av druvan Chardonnay. Blanc de Noir betyder att champagnen är gjord på de blå druvorna Pinot Noir och/eller Pinot Meunier. Det kan var en blanding av de två druvorna eller att endast en av druvorna används. Det är ovanligt med champagner gjorda  endast till 100% på Pinot Meunier. Ett annat uttryck är dosage, vilken betyder hur många gram socker per liter som en champagne har. Sockerhalten en champagne har framgår bl a av etiketten:

 • Brut Natur, Brut Zero, Brut total, < 3 gr/liter
 • Extra Brut, < 6 gr/liter
 • Brut,  9-12 gr/liter
 • Extra Sec, 12-20 gr/liter
 • Sec, 17-33 gr/liter
 • Demi Sec, 33-50 gr/liter
 • Doux > 50 gr/liter

Jag har provat (inte druckit) över 200 champagner det senaste halvåret och här får du tips på några av mina favoriter i olika prisklasser.

Beaumont des Crayères Grande Reserve Brut (7891) 199:- Druvor PN 60%, CH 25% och PM 15%, 7 gr/liter. Mogen citrus dominerar i doften och även i smaken. Moussen försvinner lite snabbt men syran ligger kvar och ger längd och mersmak. Passar bra till förrätter såsom skagen och löjrom. En av få champagner under 200 kronor.

DSC00516

Lallier Grande Réserve ( BS 76265) 349:- Druvor PN 65% och CH 35%, 9 gr/liter. Doften är fruktig av bl a äpple och med inslag av brioche. Smaken är rödfruktig och frisk med inslag av citrus och mineral, med en lång eftersmak. Passar till olika ostar t ex parmesan men även som aperitif med olika salta tillbehör.

DSC00523

Philipponnat Grand Blanc 2005 (BS 85729) 491:- CH 100% och en dosage på 5 gr/liter. Elegant doft av vita persikor, gräddkola och lite svamptoner. Fyllig smak av mogen frukt, nougat och lite smörtoner. Passar bra till hummer, havskräftor eller anrättade fiskrätter med en beurre blanc sås.

DSC00777

Palmer & Co Blanc de Blancs Brut  2006 (7553) 759:- OBS! Magnumbutelj.  CH 100%  och en dosage på 9 gr/liter. De här flaskorna säljs snabbt slut så vilken årgång som är inne nu är lite osäkert. Champagne på magnum smakar bättre än ur en standardbutelj. Ni får mycket champagne för pengarna. Doft av brioche, nötter och kola. Smak av grapefrukt, äpple och en lätt kaffeton, (årgång 1999).

DSC00179

Belle Epoque Brut (BS 87914) 1190:- CH 50%, PN 45% och 5% PM. En stor doft av krämiga nötter och mineral. Smaken domineras av nougat, vit choklad och hasselnötter och avslutas med en härlig smörighet. Passar till gåslever och pilgrimsmusslor. Dessutom har den här champagnen en jättesnygg flaska.

DSC00884 - version 2

 

Vet ni att en flaska champagne innehåller 49 miljoner bubblor och kan ha upp till 800 olika aromer.

Den 2/1 2014 höjs priserna på Systembolaget.

GOD JUL och GOTT NYTT ÅR

Annons

2 kommentarer på “Champagne till nyår

Add yours

 1. Hej

  Tror du haft lite ”otur” med ditt urval. Beaumont des Crayères Grande Reserve Brut är enligt vår mening en av Systembolagets sämsta champagner. Kollar vår blogg och hitta mycket bättre fynd till ditt nästa test

  gott nytt champagneår
  Magnus
  http://www.champagne.se

  1. Hej Magnus! Visst finns det bättre champagner, men den här ligger i segmentet under 200 kronor och där är utbudet inte så stort. Jag vill ha med en champagnen som passar även den som inte har med sig ”stora plånboken” för sina inköp. Det finns även många andra bra mousserande viner t ex Cava som passar vid t ex tolvslaget men riktade in mig på champagne i detta inlägg.
   Gott Nytt År
   Sandra

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

Winetraveler

Wine's complex. Travel shouldn't be.

Vinspanaren

Vin, resor och andra godsaker

%d bloggare gillar detta: