Portvin som investering

Portvin och jul passar bra ihop. Efter maten är det trevligt att umgås och då plockas många godsaker fram, t ex choklad, tryfflar, ostar och nötter, till dessa passar madeira och portvin alldeles utmärkt.

Portvin tillverkas i norra Portugal och har fått sitt namn efter hamnstaden Porto. De främsta druvorna vid portvinstillverkning är Tinta Barocca, Tinta Cao, Tinta Amarela, Tinta Roriz, Touriga Franca och Touriga Nacional. Alkoholhalten i portvin är alltid 19 -20 %. Portvin delas upp i olika huvudkategorier:

  • Flasklagrade, så kallad Rubystil: Ruby, Reserve, Late Bottled Vintage och Vintage
  •  Fatlagrad, så kallad Tawnystil: Tawny, Tawny Reserve, Tawny with an Indication of Age (exempelvis 10 eller 20 år), årgångstawny s.k. Colheita.

Portvin är inte bara gott att dricka utan är även ett intressant samlar-och investeringsobjekt eftersom årgångsviner som lagrats länge har höga priser på marknaden. Ni får ett sådant tips längre ner.

Förra veckan var Sónia Figueira från portvinshuset Cálem på besök i Stockholm och höll en portvinsprovning. Cálems historia började redan 1859 då grundaren António Alves Cálem började exportera vin till Brasilien. António ägde även rederiet som seglade portvinet över Atlanten och det skeppet ser man på etiketten. Portviner från Cálem är de portviner som det säljs mest av i Portugal.

Vi fick prova följande viner:

DSC00500

Cálem Ruby Port (8338) 129:- Mörkröd färg med en lätt blåton. Doft av mörka bär men inte så utpräglad, smaken var ganska fyllig med inslag av russin. Druvor 30% Tinta Roriz, 30% Tinta Barroca, 20% Tinta Cão och 20% Touriga Franca. Kan drickas nu men även sparas några år.

DSC00511

Cálem Vintage 2002 Mörkröd färg. Doften och smaken är fyllig av plommon och torkad frukt. Det här vinet är inte filtrerar och har lagrats på fat i 18-22 månader. Sónia berättade att detta vin förväntas vara bäst år 2020. Vinet smakade gott redan nu och var dagens favorit hos mig.

DSC00497

Cálem Vintage 2011 (BS 76329) 295:- Mörkröd färg. Vinet är väldigt ungt men man känner att det har en bra utvecklingspotential. Doft och smak av mörka bär, körsbär och fikon. 2011 räknas som en super årgång. Det här vinet ska ni köpa idag och spara under många år, kan lagras minst 40 år. Kruxet är att vinet säljes endast i låda med sex flaskor så ni får hitta någon kompis att dela med eller ge bort i julklapp.  Finns 960 flaskor i Sverige. Produktionen totalt av detta vin är 10.000 liter. Fynd.

DSC00498

Cálem 10 years Tawny Ljusbrun färg med orange inslag. Doft av kolatoner och vanilj. Smak av Crème brûlée och nötter.

DSC00499 - version 2

Cálem Colheita 1961 Ljusbrun färg. Doft av dadlar och nötter. Smak av Crème brûlée och torkad frukt. Passar till äggrätter enligt Sónia. Det här är den äldsta tillgängliga årgången som Cálem har.

DSC00496 - version 2

Andra intressanta portvinshus är:  Fonseca, Grahams,Taylor’s och Niepoort.

Provningen arrangerades av Tryffelsvinet.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

Winetraveler

Wine's complex. Travel shouldn't be.

Vinspanaren

Vin, resor och andra godsaker

%d bloggare gillar detta: