Wine of the year 2013 Decanter Magazine

Mitt vinintresse började med Riojaviner. En av de bästa årgångarna var Rioja 1982 som jag började samla på. Varje gång jag var i Spanien köpte jag en 82:a som jag inte hade tidigare och samlingen utökades med åren. Jag köpte endast en flaska varje gång och till slut hade jag ett femtiotal olika Riojor av årgång 1982. Jag samlade och drack dem inte. Det är på senare år som jag har en egen vinkällare, det hade jag inte när jag började mitt samlande vilket hade behövts. Detta resulterade i att när jag väl började dricka mina ”guldklimpar” fick jag vaska endel då jag haft dem för länge utan bra lagringsmöjligheter. Vissa viner var dock fantastiska. På mina vinresor som jag gör nu köper jag aldrig endast en flaska utan flera och provar vinerna innan jag köper dem på de olika vingårdarna. Jag tycker fortfarande om Riojaviner även om jag dricker mer av andra viner just nu.

Rioja har fått en nedgång av försäljningen under de senaste åren och man har jobbat mycket med vinerna och bl a tagit fram viner som klassas som ”moderna riojor”. På grund av det har försäljnigen börjat öka. Personligen tror jag att spanska viner kommer att bli mer omtyckta igen, även de klassiska. Prisbilden har stabiliserats och det finns många bra spanska viner även från andra områden än Rioja.

Faustino I Gran Reserva 2001 (2678) 159:-.  Druvor 86% Tempranillo, 9% Graciano och 5% Mazuelo. Druvorna kommer från egna gårdar i Rioja Alavesa. Nu har jag provat det här vinet som har tilldelats ”Wine of the year 2013” av Decanter Magazine UK. Vinet fick 19,25/20 (97/100 poäng) en benämning som nämns som outstanding. Vinprovarna var imponerade och tycker att ingen annan region lyckats så väl med att ta fram prisvärda och komplexa viner som Rioja. Doft och smak av klassisk Rioja, fatkaraktär med inslag av mörka bär, körsbär, dill, choklad och läder. Ett vin som ni kan dricka redan nu men även spara några år. Jag kommer att köpa några flaskor till.

DSC00528

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

Winetraveler

Wine's complex. Travel shouldn't be.

Vinspanaren

Vin, resor och andra godsaker

%d bloggare gillar detta: