Vejby Vingård

I augusti förra året resta jag runt och besökte några svenska vingårdar. En av dem var Vejby Vingård som ligger på Bjärehalvön. Det unika med Vejby Vingård är Jeppe Appelins idé att göra en qvevrikällare i Sverige. Vad en qvevri är och hur de tillverkas kan du läsa mer om här https://vinspanaren.com/2019/03/30/hur-en-qvevri-blir-till/

Jeppe Appelin

Hur det startade

Efter att ha blivit inspirerad på en resa runt danska vingårdar för fjorton år sedan satte Jeppe Appelin igång med att förverkliga sin dröm om en vingård. Han ville satsa på odling av rödvinsdruvor som är en utmaning i sig då det tar längre tid för dem att mogna på våra breddgrader. Det gällde att försäkra sig om rätt förutsättningar för blå druvor. Han kom på idén att täcka jorden med sten för att höja marktemperaturen med 5–10 grader. Stenarna fick han köpa billigt av kommunen som blivit över efter tunnelbygget genom Hallandsåsen.

De blå druvorna som odlas är Regent, Cabernet Colonjes, Cabernet Vineta, Cabernet Cortis, och Pinotin. Han odlar även några gröna druvor, Solaris och Muscaris. Gården är på mindre än en hektar, 3000 stockar, vilket gör att produktionen är liten. De vinerna som produceras räcker till att driva en vinbar med provningar på gården vilken sedan länge varit en viktig del av verksamheten. Han har numera öppet varje dag året runt. Av hans första årgång Appelin Regent 2009 finns det fortfarande möjlighet att prova på gården.

Qvevrikällare

Nya influenser

En drivkraft för Jeppe är att inte göra som alla andra. Inspirerad av sin fru som kommer från en vinodlande släkt från Iran bestämde han sig för att bygga en qvevrikällare. Sagt och gjort så beställde han 19 qvevris från Georgien. De anlände till Vejby i augusti 2019. Hans första qvevrivin blev klart i augusti 2020 och det firades med inbjudna gäster från bland annat Georgiens Ambassad. Orangevinet Gyllene Vejby 2020, fick nyligen utmärkelsen brons av IWSC i London. 

Vejby Vingård

Framtiden

Jeppe vill gärna köpa mer mark men traktens bönder har hittills inte varit villiga att sälja. En plan är att köpa mer mark längre bort från gården eller att köpa druvor utomlands.

En annan av hans framtidsvisioner inom de närmaste fem åren är Bjäre vinväg. Det finns idag åtta uppstickare i området och han ser framför sig hur man kommer att cykla runt och besöka de olika gårdarna. För att sälja in idén har han redan nu satt upp en skylt med texten ”Welcome to Bjäre Wine Country”.

Jag rekommenderar er som kommer att resa runt i Skåne att planera in besök på Vejby och andra vingårdar. https://www.vejbyvingaard.com

Drömmen om att Sverige kan bli ett framgångsrikt vinodlarland behöver inte vara så långt bort om viljan finns och reglerna ändras för att underlätta för våra svenska vinbönder.En liten början är att tillåta gårdsförsäljning som är så vanligt ute i resten av Europa.

Annons

En kommentar på “Vejby Vingård

Add yours

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

Winetraveler

Wine's complex. Travel shouldn't be.

Vinspanaren

Vin, resor och andra godsaker

%d bloggare gillar detta: