Mandrarossa med smak av Sicilien

Sicilien är en stor producent av vin med en vinodlingsareal större än Tysklands och en av de regioner i Italien med störst årsproduktion. Klimatet är varierande där de sydliga delarna ofta drabbas av torka och hög värme medans Etnas vingårdar ligger på de svalare höjderna.

Etna

De senaste åren har de så kallade Etnavinerna ökat i popularitet och blivit en stark trend bland vinentusiaster. Mystiken finns där också då Etna är en synnerligen påtaglig och aktiv vulkan. De röda Etnavinerna jämförs ofta med Barolo och Bourgogne. Två helt olika vinstilar där den ena har stramhet, hög syra och mycket tanniner medans den andra har en mjukare stil och är mer bärig och saftig. Det är även dessa två rödvinsstilar du hittar i vinerna från Etna. Olikheterna är jordmånen, druvorna och priset för vinerna där vinerna från Etna har en betydligt lägre prislapp. 

Jordmånen är vulkanisk basalt, lava och sand och rik på mineraler. Den vulkaniska jorden, den höga höjden och närheten till havet skapar unika förutsättningar för ett speciellt mikroklimat som ger komplexa och intressanta viner.

Druvorna

En Etna Rosso DOC måste innehålla minst 80% av den lokala druvan nerello mascalese. Typiska karaktärsdrag för druvan är dess tanniner, syra och mineralitet. Den blå druvan nerello cappuccio som även används ger något lättare och saftigare karaktär.

På den vita sidan är carricante den dominerade druvan, för att klassas som en Etna Bianco DOC ska den innehålla minst 60% carricante. Övriga vanliga gröna druvor är grecanico och minella.

Jag var nyligen med på en intressant onlineprovning med Mandrarossa, Ja, det är så tillvaron är nuförtiden då vinmakarna inte kan komma på besök och vi skribenter inte kan resa. Provningen leddes av Mandrarossas Roberta Urso och vinmakaren Mimmo di Gregori.

Mandrarossa är ett kooperativ som bildades i slutet av 1950-talet och består av små producenter som medlemmar som i sin tur är en del av Cantine Settesoli som är en av Europas största vinproducenter. De äger 500 hektar runt Menfi som ligger på nordöstra Sicilien, 4 hektar vid Etna och 2 hektar på den lilla ön Pantelleria. På ön Pantelleria som ligger i sundet mellan Sicilien och Tunisien odlar de druvan zibibbo vilken de producerar sitt omtyckta dessertvin av. 

Mandrarossa har stort fokus på innovation och utveckling där målet är att hitta de optimala odlingsförutsättningarna för respektive vingård. Andelen ekologisk odling ökar även för varje år och är nu över 100 hektar.

Vinerna

Mandrarossa Urra di Mare 2019FS(73918). Magnumflaska 150 cl, 249 kronor. Druva: 100% Sauvignon Blanc. Ett fruktigt, aromatiskt vin med inslag av citrus, färska örter och melon. De fina flaskorna är egendesignade med inspiration av de små knubbiga ekfaten kallade Barilloto som tidigare användes vid transport av vin.

Mandrarossa Timperosse 2019,  FS(71441). Magnumflaska 150 cl, 249 kronor. Druva: 100% Petit Verdot. Ett fruktigt vin med inslag av fat, björnbär, hallon, viol och sötlakrits. Även här med den knubbiga specialflaskan.

Mandrarossa Bertolino Soprano Bianco 2017, BS(72441), 75 cl, 229 kronor. Druva: 100% Grillo. Doften är vitfruktig och lite blommig med inslag av citrus. Vinet har hög syra med smak av päron, krusbär och en ton av cederträ.

Mandrarossa Terre del Sommacco Rosso 2016,  BS(72961), 75 cl, 249 kronor. Druva: 100% Nero d’Avola. Doft och smak av mörka bär, kryddor och tobak.

Mandrarossa Sentiero delle Gerle Etna Bianco DOC 2019BS(73641), 75 cl, 189 kronor. Druva: 100% Carricante. Doft av vita blommor och gula frukter. Vinet har hög syra, är mineraliskt med  inslag av citrus.

Mandrarossa Sentiero delle Gerle Etna Rosso DOC 2016BS(71175), 75 cl, 189 kronor. Druva: 100% Nerello Mascalese. Doft och smak av plommon, björnbär och kryddor.

Mandrarossa Serapias Passito di Pantelleria DOC 2019, BS(50294), 50 cl, sockerhalt 190 gram/liter, 299 kronor.  Druva: 100% Zibibbo som även går under namnet Moscato d’Alessandria. Ett dessertvin med mörkgul färg. Smaken är söt och fyllig med inslag av torkade aprikoser och kanderad citrus. Passar till desserter med mandel och till smakrika ostar.

De färggranna och fantasifulla etiketterna har designats av illustratören Nancy Rossit.

Nu längtar jag till Italien, till Italiens sköna land, där små citroner gula, de växa uppå strand.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

Winetraveler

Wine's complex. Travel shouldn't be.

Vinspanaren

Vin, resor och andra godsaker

%d bloggare gillar detta: