Brännland Iscider- Svensk magi i glaset

Hur det hela började

Andreas Sundgren en musiker som tröttnade på jobbet och ville ha en förändring i livet. Startar 2009 med att göra cider från trädgårdsäpplen i sitt garage för att sälja till restaurang. Det blir inte så bra.

Ger inte upp utan startar en Facebookgrupp. Frågor om några vill komma och plocka äpplen. Tror att det ska komma 5 stycken men det dyker upp 35 stycken. Ser att intresse finns och från idé till handling sätter det fart. Besöker pionjärerna för iscider i Kanada för att lära sig.

Efter två års försök lyckades de och av den första årgången 2011 produceras det 500 flaskor.

2012 släpps den första kommersiella årgången med 8 000 flaskor.

Idag ligger produktionen på 60 000–80 000 flaskor per år varav 40% är Brännland Iscider.

Från och med i år är alla kolsyrade drycker borta ur sortimentet.

Hur gör man iscider?

Iscider utvecklades i Québec i Kanada i början av 90-talet och är ett isvin gjort med äpplen istället för vindruvor som råvara. År 2004 fastställdes en kvalitetsbeteckning för iscider i Québec. Beteckningen stipulerar att den äppelmust som används vid framställningen ska koncentreras med hjälp av naturlig kyla. Det finns idag cirka femton producenter i världen som tillverkar iscider enligt denna metod. Med andra ord en unik produkt.

Brännland Iscider får hjälp av den norrländska naturliga vinterkylan när de fryser äppelmusten under vintern för att koncentrera dess naturliga sockerhalt. Under vårvintern, återigen med vädret som deras enda hjälpmedel, extraherar de en koncentrerad iscidermust med en sockerhalt på mellan 35 och 40 brix. Därefter jäses musten långsamt till ett bärnstensfärgat isvin med lika delar tydlig syra, varm sötma och kraftfulla äppelaromer. Inga tillsatser såsom socker, alkohol eller färgämnen är tillåtna i produktionen. De pastöriserar inte och adderar heller inga industriella konserveringsmedel så som askorbinsyra.

Äppelsorterna som används är svenska, finska och ryska. Äppelträd med vinteräpplen som klarar de kalla vintrarna och Norrlands hårda klimat. De arbetar även med på att utveckla/testa nya äppelsorter främst från vildäpplen. En av dem är sorten Kaniker.

Andreas har en fäbless för fat och köper gärna några extra varje år. De flesta faten kommer från Österrike. Vid ett tillfälle fick han möjlighet att köpa gamla fat från den franska egendomen Château Suduiraut i Sauternes. De faten kommer bland annat att användas för en ny produkt med egna äpplen odlade i Norrland som kommer att ge dess specifika karaktär (terroir). Ett test på 50 liter har gjorts med dessa äpplen från år 2020.

Framtiden

  • Provodlingar anlagda år 2014 och 2016, 5 HA + 5 HA 2022
  • Terroirprojekt beviljat av SJV och EIP-agri 2019 på 10,7 miljoner.
  • Ny nordisk vinkultur baserad i ny terroir.
  • Drömmen om en skyddad ursprungsbeteckning, typ ett Skandinaviskt AOC.
Fyra kilo äpplen blir 37,5 centiliter Brännland Iscider.

Nice to know 

  • Iscider Innehåller höga halter av C-vitamin.
  • Det går åt 4 kilo äpplen för att få fram 37,5 centiliter Brännland Iscider. 
  • Det finns cirka 7 000 olika äppelsorter i världen. I Sverige finns det ungefär 300 olika sorter.
  • Den första september i år är alla välkomna att komma på besök då deras nya provsmakningsrum kommer att vara färdigt.
  • Iscider kan vara en dessert i sig och behöver inget tillbehör. Ta en stor glaskupa, häll upp, luta er tillbaka, sitt och njut.
  • Arbetar tillsammans med Weingut Georg Breuers chefsvinmakare Markus Lundén i Rheingau. 

Tre varianter att smaka på

Claim 2017 FS(73799) Pris 129:- Gjord på 100% svenska äpplen, 37,5 clalkoholhalt 8%, restsocker 92 gr/liter, 13 gr/syra. Doft av vita blommor, fläder och granatäpple. Smaken är mycket frisk, lättsam med toner av röda äpplen. Passar till grillade ostron, kyckling och anklever.

Brännland Iscider 2018 FS(2918) Pris 249:- Äpplen av sorterna antonovka, säfstaholm, risäter, snövit, wealty, alexander, kvarnriset och rödluvan med flera. 37,5 cl, alkoholhalt 9%, restsocker 151 gr/liter, 18 gr/syra. Doft av röda äpplen, honung och vanilj. Fruktig, söt smak med karaktär av röda äpplen, inslag av honung, torkad aprikos och apelsin. Passar till desserter gjorda med äpplen, vaniljglass, ostar, anklever och crème brûlée.

Brännland Iscider Fatlagrad 2018 FS(76345) Pris 159:- Svenska äpplen. 18,7 cl, alkoholhalt 10,5%, restsocker 168 gr/liter, 14 gr/syra. Fruktig doft med fatkaraktär, inslag av röda äpplen, marsipan och hjortron. Smaken är fruktig, söt men frisk med fatkaraktär, inslag av röda äpplen, torkade aprikoser och mandelmassa. Enligt Andreas är detta ett meditationsvin som avnjuts helst på egen hand men passar även till gåslever, ostar och äppeldesserter.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

Winetraveler

Wine's complex. Travel shouldn't be.

Vinspanaren

Vin, resor och andra godsaker

%d bloggare gillar detta: