Nyfiken på prosecco

Nu i maj var det dags för ett nytt besök till Italien, närmare bestämt till Veneto norr om Venedig (Valdobbiadene) där prosecco produceras. Prosecco är ett mousserande vin som har blivit allt mer populärt runt om i världen, så även i Sverige.

Efter flygresa till Venedig reste vi med bil i fyrtiofem minuter till dagens första stopp hos vinproducenten Bottega SpA för en ordentlig genomgång av tillverkningen av prosecco.

Sandro Bottega som är VD välkomnade oss med ett glas Bottega Gold. Det är han och hans två syskon, den tredje generationen som numera driver företaget tillsammans. Förutom vin producerar de även grappa, olika likörer och olivolja. Den totala produktionen är 11 miljoner flaskor och de har 120 anställda. De är ekologiskt inriktade samt att man arbetar med miljömässig hållbarhet inom flera områden.

Vinrankorna som odlas runt gården planterades 2007. De är ekologiska och ligger på låglandet. Här är det slät mark och rankorna står i långa rader vilket gör det möjligt för maskinell skörd. Märkningen är DOC vilket tillåter ett skördeuttag på 18 ton per hektar.

Den produktionsmetod som används vid framställning av prosecco är tankmetoden där den andra jäsningen sker på ståltank, vilket är en billigare och snabbare metod till skillnad från den traditionella champagnemetoden. Metoden framhäver även proseccons fruktiga och blommiga karaktär. Nedan i bild, de stora ståltankarna som vardera rymmer 80.000 flaskor färdig prosecco.

Nästa dag reste vi vidare upp i bergen där Prosecco DOCG odlas. Det finns två områden som har fått klassificeringen DOCG, Conegliano Valdobbiadene DOCG Prosecco Superiore och Colli Asolani Prosecco Superiore. I det förstnämnda området finns dessutom Cartizze, som kan liknas vid ett grand cru och är en av Italiens dyraste vinmarker. Här finns totalt 107 hektar.

I DOCG området är det inte möjligt med maskinell skörd utan druvorna skördas för hand. Det maximala skördeuttaget för DOCG-viner ligger på 13,5 ton per hektar. Huvuddruvan heter Glera (tidigare Prosecco) och minst 85% ska bestå av den druvan i en prosecco.

Bottega har även en egen glasfabrik där de framställer sina olika specialflaskor, t ex deras vackra grappaflaskor.

Vi avslutade dagen med en provning av deras olika typer av mousserande viner. Två av deras viner finns att hitta i Sverige, Bottega Gold Brut samt Bottega Gold Rosé Brut. Bägge vinerna kostar 229 kronor.

Prosecco ska vara lätt och friskt med frukten i centrum. Bra prosecco är aromatiskt och har tydlig doft av äpple, päron och vita blommor. Smaken är lätt och frisk med bra syra, viss mineralitet och oftast en smula sötma. De olika stilarna: 

  • Brut har max 12 gr/l restsocker
  • Extra Dry har mellan 12-17 gr/l restsocker
  • Dry har 17-32 gr/l restsocker

Arrangör Bottega SpA och Solera Beverage Group Sweden.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

Winetraveler

Wine's complex. Travel shouldn't be.

Vinspanaren

Vin, resor och andra godsaker

%d bloggare gillar detta: