Mousserande viner

När det kommer till mousserande så hittar vi de mest namnkunniga i Champagnedistriktet i Frankrike, där de exklusiva vinerna tillverkas enligt en speciell metod. Men höjer man blicken så finns gott om fantastiska alternativ till just champagne, och de går att hitta i jordens alla hörn.

Här är ett urval:

Cap Classique. Mousserande från Sydafrika. Méthode Cap Classique innebär att man precis som med champagnemetoden låter bubblorna skapas genom en andra jäsning på flaska.

Cava. Till volym räknat världens mest exporterade mousserande vin. Tillverkas på traditionellt vis och ska lagras i minst nio månader, men till skillnad från champagne behöver inte en cava tillverkas i ett specifikt distrikt. 95 procent av cavavinerna är dock producerade i Penedésdistriktet i nordöstra Spanien.

Crémant. Fransk benämning för ett mousserande vin som likt champagne lyder under landets vinlagar. Bland annat måste druvorna skördas för hand. Det krävs också att den andra fermenteringen sker i flaska likt champagnemetoden, och att vinet lagras i minst ett år, varav nio månader är jäsning. Några av de vanligaste ursprungen är från Alsace, Bourgogne och Loire.

Prosecco. Vitt mousserande vin med ursprung från Veneto i norra Italien. Bubblorna uppkommer genom en andra jäsning i ståltank. Prosecco finns som både fullt mousserande (spumante), svagt bubblande (frizzante) och lätt pärlande (gentile). Namnet Prosecco var tidigare synonymt med vinets ursprungliga gröna druvsort som 2009 bytte namn till glera.

Sekt. Tysk eller österrikisk variant av mousserande vin. Produktionen kan ske med olika metoder och med en stor variation på druvor, även importerade. Deutscher sekt framställs dock enbart på druvor som odlats i Tyskland.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

Winetraveler

Wine's complex. Travel shouldn't be.

Vinspanaren

Vin, resor och andra godsaker

%d bloggare gillar detta: