Resedagbok del 2 Alto Adige

Efter övernattning i Innsbruck körde vi genom Brennerpasset till Alto Adige distriktet som börjar direkt efter Brennerpasset. Det är mycket vackert i Alto Adlige med sina höga berg och djupa dalar. Dagarna är varma och nätterna svala. Det blev ett vingårdsbesök där innan färden gick vidare mot Garda.

Alto Adige ligger i Alperna och har en italienskspråkig del och en tyskspråkig del. Du ser äppel- och vinodlingar längs med de lägre dalarna. I Alto Adige distriktet framställs det främst vita viner (67%). Huvuddruvorna är Pinot Grigio, Chardonnay, Pinot Blanc, Gewürztraminer och Pinot Noir.

IMG_0806 Passa på och kör runt.  Följ ”Strada del Vino” som är en utmärkt väg för att besök några små byar och vingårdar som verkar intressanta. På många ställen i Italien behöver man inte boka vingårds besöken i förväg. Vi besökte vingården Produttori Colterenzio som ligger i byn Cornaiano.IMG_0802 - version 2

Jag hade riktat in mig på att få prova deras vin Lafóa Cabernet Sauvignon 2010. Tyvärr var det vinet slutsålt och de hade inget kvar att prova. Det gjordes endast 8000 flaskor av det vinet.

IMG_0798

Istället provade jag nio andra viner både röda och vita viner och här kommer ett litet urval.

Atisis Gewürztraminer 2012. Pris 18.90 Euro. Druvan kännetecknas av att vara parfymerad och kryddig i doften. Typiskt för Gewürztraminer är också den låga fruktsyran. Doften på detta vin är blommigt med inslag av honung fläder och litche. Jag tycker vinet var gott och smakade som en typisk Gewürztraminer. Vinet kan lagras 6-8 år. Passar bra till asiatisk mat och olika skaldjur.

IMG_0789

Villa Nigra Pinot Nero 2010. Pris 22 Euro. 100% Pinot Noir. Ett medelfylligt vin med doft av mörka bär och körsbär. Vinet kan lagras 8-10 år. Passar bra till bl a anka och lamm.

IMG_0797

Cornelius Merlot- Cabernet 2011. Pris 23 Euro. Merlot 80% och 20% Cabernet Sauvignon. Doft och smak av mörka körsbär, lite fat och en hint av sötlakrits. Vinet kan lagras 10-15 år. Passar bra till kötträtter och mogna ostar.

IMG_0795 - version 2

Nu går färden vidare mot Garda.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

Winetraveler

Wine's complex. Travel shouldn't be.

Vinspanaren

Vin, resor och andra godsaker

%d bloggare gillar detta: