Chablisprovning med Jean-Marc och Julien Brocard

Förra veckan var det dags för den årligen återkommande Chablisprovningen hos Johan Lidby Vinhandel. Det var sjuttonde gången som det provades viner från producenten Jean-Marc Brocard. Denna gång radades det upp hela 52 olika viner.

IMG_0266

Först lite kort om Chablis. Chablis tillhör en av fem regioner inom Bourgogne. Vinerna görs alltid till 100 procent av Chardonnaydruvan och de kännetecknas av att ha en hög syra och mineralitet. Vinerna är indelade i fyra kvalitetklasser. Den förnämsta appellationen är Grand Cru, vilken utgörs av sju vingårdslägen. Därefter följer Premier Cru som omfattar fyrtio vingårdar. De flesta vinerna från området klassas dock enklare och säljs som Chablis. Den fjärde beteckningen är Petit Chablis och de vinerna kommer från de minst fördelaktiga lägena med portlandjord. Den speciella jordmånen i Chablis delas in i de två huvudtyperna kimmeridge och portland.

IMG_0271

Jean-Marc Brocard har idag ca 200 hektar mark varav 50% är biodynamiskt odlad. Sonen Julien är vingårdsansvarig och han är inriktad på att ”jobba” mycket med naturen och att jordmånen ska återspeglas i vinerna. De viner som har en nyckelpiga på etiketten visar att de är ekologisk/biodynamiskt odlade. I de nordiska länderna och England har vinerna skruvkork. Endast ett fåtal viner har ekfatslagring och man använder då bara 4 år gamla ekfat.

IMG_0290

2013 var ett tufft år i Bourgogne/Chablis och Julien berättade att skördeuttaget var 35% lägre förra året. Priset har därför stigit drastiskt det senaste året i området. Vi i Sverige kommer dock att få ta del av Brocards viner medans en del andra marknader får det tuffare.

Vi började provningen med årgång 2013 där några av vinerna var tankprov. De vinerna kommer till försäljning om några månader.

IMG_0259

Därefter fick vi prova 22 viner av årgång 2012. Några av dessa viner hittar ni på Systembolaget idag. Min favorit av de viner som finns att köpa nu av denna årgång är Chablis Premier Cru Beauroy (7125) 169:-

IMG_0263

Ett annat vin som var intressant var Chablis Bio. Vi fick även prova tre viner från 2011 och tre viner från årgång 2010. Favoriten av dessa var Chablis Grand Cru Les Preuses 2010 (70477) 599:-. Det är husets dyraste Grand Cru och kan med fördel lagras i flera år.

IMG_0270

Provningen avslutades med 14 viner av årgång 2007. Den årgången kännetecknas av att ha en mycket hög syra och även om de lagrats några år så finns det kvar i dessa viner. Lite för hög syra för min smak. Johan Lidby sa skämtsamt att det är väl ingen som har bokat tid hos tandhygienisten direkt efter denna provning. IMG_0283

Avslutningsvis fick vi lunch som tillagats av ”huskocken” Anders Röberb.

IMG_0275 IMG_0276 IMG_0278

Provning arrangerades av Johan Lidby Vinhandel.

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

Winetraveler

Wine's complex. Travel shouldn't be.

Vinspanaren

Vin, resor och andra godsaker

%d bloggare gillar detta: