Gambero Rosso tour 2014

Gambero Rosso är på turné för att presentera några italienska viner och den 14 januari var det vår vackra huvudstad Stockholms tur. Gambero Rosso är en vinguide som varje år väljer ut de viner som är bäst i Italien. Det är ca 70 vinprovare som  provar 45.000 viner per år från olika distrikt. De bästa vinerna från varje område skickas till Rom där den slutliga uttagningen sker.

  • Tre röda glas (”Tre Bicchieri”) betyder ”extraordinary wines”
  • Två röda glas visar att de var kandidater för tre röda glas i den slutgiltiga uttagnigen men inte gick hela vägen.
  • Två glas visar att det är mycket bra viner
  • Ett glas = bra vin i sin respektive kategori.
  • Stjärna visar att producenten har vunnit Tre glas tio gånger.

DSC00596DSC00601

Jag var med på en Masterclass som hölls av chefsredaktören Gianni Fabrizio som presenterade 17 olika röda och vita viner, några finns att köpa i Sverige andra inte. Jag har valt ut fem olika viner som jag kommer att berätta om.

A.A. Pinot Bianco Sirmian 2012, producent Nals Margreid. Detta vin fick utnämningen ”White Wine of the year” och kommer från distriktet Alto Adige som gränsar till Österrike. Tre glas. Ett fylligt och elegant vin med bra syra, doft och smak av äpple, blommor och en hint av ananas.

DSC00579 - version 2

Amarone della Valpolicella Cassico 2009  425:-, producent Allegrini, Veneto. Tre glas. Allegrini har 29 gånger fått tre glas och kan därför även stoltsera med två stjärnor. Druvor Corvina 80%, Rondinella 15 % och Oseleta 5%. Doft av mörk frukt, russin, kolatoner och choklad. Smaken är fyllig och fruktig med inslag av körsbär, plommon, ceder och fat.

DSC00585

Lombrone Montecucco Sangiovese Riserva 2009  BS 179:-, producent Colle Massari från Toscana som utnämndes till ”Winery of the year”. Tre glas. Druvor Sangiovese 80%, Ciliegiolo 10%, Cabernet Sauvignon 10%. Smaken är fyllig med inslag av mörka bär, plommon och fat .

DSC00588

Cannonau di Sardegna Riserva 2011, producent Pala från Sardinien, som blev utnämnd till ”Up- and coming winery”. Tre glas. Druva 100% Cannonau. Ett fylligt lite strävt vin med toner av röda bär, björnbär och körsbär.

DSC00595

Orivieto Classico Superiore Muffa Nobile Calcaia 2010, producent Barberani från Umbrien. Som utnämndes till ”Sweet of the year”. Tre glas. Druvor Grechetto, Trebbiano, Procanico och Sauvignon Blanc. Ett sött vin med inte så hög syra. Med doft och smak av honung och torkad frukt, persika.

DSC00602

Mitt omdöme är att samtliga ovanstående viner är mycket bra och jag dricker dem gärna igen. Totalt fanns det 35 olika producenter på plats med flera olika viner som man kunde gå runt och provsmaka hos.

Arrangör Gambero Rosso och Nordic Wine Institute.

Kvällen innan var jag på en provning med det trevliga italienska grevparet Berlingieri-Leopardi från Marche där jag fick prova fem av deras viner. Deras vin Villa Marina fick Två glas och finns att köpa på systembolaget för 81:-. Till vinerna serverades det olika italienska antipasti och tre olika pastarätter.

DSC00545DSC00561

Provningen hölls på Restaurang Agaton och arrangerades av Tryffelsvinet.

Annons

3 kommentarer på “Gambero Rosso tour 2014

Add yours

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

Winetraveler

Wine's complex. Travel shouldn't be.

Vinspanaren

Vin, resor och andra godsaker

%d bloggare gillar detta: