Pepparprovning

Har deltagit på min första pepparprovning. Tänk att det finns så många olika ämnen att nörda ner sig i. Den vanligaste pepparväxten (Piper Nigrum) härstammar från Indien och växer i tropiska klimat. Den kan bli upp till 20 meter lång i vilt tillstånd och bären, som utgör kryddan peppar, växer i täta hängen. Liksom vin, får peppar olika karaktär beroende på klimatet och jordmånen där den växer. Idag provade vi tio olika pepparsorter.

 • Rosépeppar från Brasilien. Rosépeppar tillhör inte pepparsläktet utan är den  mogna frukten från ett tropiskt träd. Ganska mild, blommig. Passar till jordgubbar.
 • Grön bergpeppar från Kerala, Indien. Grönpeppar är de omogna, gröna pepparfrukterna från pepparplantan. Vid produktionen hälls det kokande vatten över för att pepparn inte ska oxidera. Passar till såser, marinader och pastarätter. Svag doft, stark smak.
 • Tellicherry, Malabarkusten, Indien. Kungen av svartpeppar. Plockas när den har orange färg. EkologiskaTellicherry pepparkorn av de traditionella aromatiska sorterna Karimunda och Devamunda. Kraftigare doft. Känns i hela gommen.

 •  Trio Noir, från tre regioner, Malabarakusten i Indien, Killindi i Tazania och Sri Lanka. De tre olika sorterna i blandningen har olika karaktär: Indien, svartpepparn är medelstark och har en varm, blommig och fruktig arom. Tanzania: Pepparn har en fin skärpa och jordig ton, en arom med toner av ingefära och kardemumma Sri Lanka (Ceylon): Den här har kraftigare hetta och en stark fyllig arom. Beroende på skörd och förhållanden kan de tre olika sorterna ha något annan smak.
 • Vit bergpeppar, Sri Lanka. Behandlas olika än svartpeppar. Läggs i säckar med vatten. Bara pepparkärnan är kvar, skalet är borta. Medelstark.

 • Cubebepeppar, Indonesien. Är en av de första pepparsorterna som kom till västvärlden. Doften är kryddig med inslag av enbär, tall och pepparmynta. Smaken är svagare, parfymig, pepparmynta och liten beska. Beskan upplevs som blommighet i den färdiga rätten. Passar till att koka te, äppelkaka och glass.
 • Chokladpeppar, Vild långpeppar. Himalayas sydsida, Nepal. Doft av skog och lite mörkchoklad. Smak av lite mörkchoklad, viss rökighet och mentol. Smaken ligger långt in i munnen. Tungan och svalget blev kraftigt bedövad vid provningen. Koka, pickla.
 • Tasmansk bergpeppar, Tasmanien, Australien. Vildväxande på buskar. Färgar rosa. Här hittar du fruktiga toner av blåbär och enbär. Hetta i slutet. Passar till chutney.Vill du servera en festligare Gin & Tonic kan denna peppar användas. Ger häftig rosa färg om den läggs i drinken. Obs! Kornen måste delas på för att ge färg. Inte hela korn.

 • Voatsiperiferypeppar, Madagaskar. Vildpeppar. Doft enbär, liknar rosépeppar men med hetta. Passar till chokladrätter.
 • Andalimanpeppar eller Batakpeppar, norra Sumatra.Växer vilt på buskar. Torkas i vasskorgar i den indonesiska solen. Släkt med sichuanpeppar. Tydliga toner av citron och mandarin. Bedövar munnen. Passar till skaldjur, fisk, ljusa kötträtter och glass. Kombinera gärna med vitlök, ingefära och salt.

 

Arrangör: Ingrid Münch från Münchmedia, https://www.alltgott.se/butik/pepparprovning

 

 

Annons

3 kommentarer på “Pepparprovning

Add yours

 1. Peppar använder vi varje dag utan att tänka så mycket på det. Intressant fördjupning av produkten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

Winetraveler

Wine's complex. Travel shouldn't be.

Vinspanaren

Vin, resor och andra godsaker

%d bloggare gillar detta: