Riesling – en druva med många kvalitéer

I Tyskland hittar vi drygt hälften av all värdens odlingar av riesling. De främsta distrikten där är Mosel, Pfalz och Rheingau. Resterande hittar vi främst i Österrike, USA, Nya Zeeland och inte minst Alsace, som är den del i Frankrike som odlar riesling. 

Rieslingviner görs i så många olika varianter från strama knastertorra till halvtorra till de förföriska söta versionerna. Vinernas karaktär kännetecknas av den höga syran, mineraliteten och avsaknaden av ek. På de kallare platserna i världen där riesling odlas får vinerna syrligare aromer av gröna äpplen och citrus. I något varmare klimat, t.ex. Alsace och vissa delar av Österrike får vinerna ofta toner av persika och andra stenfrukter. I ännu varmare klimat som Australien känns en Riesling ofta igen på de limetoner som utvecklas.

Riesling knoppas och mognar sent, ger god avkastning och är en relativt härdig druva som trivs i kyligare klimat. Därför har det svalare klimatet i Tyskland varit optimalt.

Rieslingviner kännetecknas också av att vara mycket lagringsdugliga och det utvecklas med finess och nya aromer framträder. I äldre rieslingviner hittar vi ofta doften av petroleum.

Ett härligt rieslingvin med lite ålder som finns tillgängligt på Systembolaget som jag rekommenderar.

Wachenheimer Belz Riesling Library Release 2011, BS 199:- Tyskland, Pfalz. Alkoholhalt 12,5%. Ett komplext vin med viss mognadston, äpplen, gula plommon, aprikos, lite citrus och fint djup.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

Winetraveler

Wine's complex. Travel shouldn't be.

Vinspanaren

Vin, resor och andra godsaker

%d bloggare gillar detta: