Har årgången på ett vin någon betydelse?

Många olika faktorer påverkar resultatet av ett vin: druvsorten, klimatet, jorden, hur man arbetar på vingården, tillverkning och lagring. Den faktor som är mest avgörande för druvornas utveckling under hela växtsäsongen är självklart vädret.

Hagel är exempelvis inte vinbondens bästa vän – knoppar kan förstöras helt och druvor få stötskador. Våren är en kritisk tid. I Bourgogne var det i våras en kraftig frost som förstörde många knoppar. På sommaren vill man ha sol, men i lagom mängd för att druvorna inte ska mogna för snabbt. Regn är välkommet men inte under hösten och perioden före skörd. Idealet är en säsong med varma dagar, svala nätter och relativt torrt väder, det ger mer och bättre druvor än ett regnigt och fuktigt år.

Version 2

Men det är inte bara vädret som påverkar vinodlingen i ett område utan även mikroklimatet, det vill säga förhållandena som råder på en viss begränsad plats. Som exempelvis vingårdens höjd över havet, dess eventuella sluttningsläge, odlingens lutning mot solen och närheten till vattendrag.

IMG_0807 - version 2

Året som står på flaskan visar när druvorna har skördats och vi kan konstatera att 2015 var ett bra vinår för Europas del. För den intresserade finns det så kallade årgångstabeller i vilka man hittar de bästa årgångarna för respektive land och region. Det är dock fler och fler som vill tona ner betydelsen av årtal och istället menar att vinmakaren och det arbete som drivs på vingården är av större vikt.

Personligen tycker jag att det är mycket lärorikt att arrangera och gå på vinprovningar där man jämför olika årgångar mot varandra och även följer hur viner påverkas av lagring.

På nedanstående länk hittar du årgångstabeller från den amerikanska tidningen Wine Entusiast. http://www.winemag.com/2015/01/29/2015-vintage-chart-and-wine-guide/. Systembolaget har även årgångstabeller.

 

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

Winetraveler

Wine's complex. Travel shouldn't be.

Vinspanaren

Vin, resor och andra godsaker

%d bloggare gillar detta: