Moulin Touchais

Jag har haft förmånen att vara med på en underbar provning med viner från vinhuset Moulin Touchais. Totalt provade vi åtta olika årgångar och ett extra vin, Moulin Touchais Century Reserve, där medelåldern på vinet var från 1875. Till vinerna serverades specialkomponerad mat framtagen av restaurang Pubologi. Provningen hölls av Frederik Wilbrenninck från Moulin Touchais.

Moulin Touchais viner kommer från appellationen Coteaux du Layon i mellersta Loire och görs på druvan Chenin Blanc. Nya årgångar börjar säljas vid tidigast 10 års ålder. Moulin Touchais är ett sött, men inte ett extremt sött vin som åldras med värdighet och samtliga provade viner finns att köpa i Sverige.

Moulin Touchais provnimg på Pubologi, arr VinUnic.

Första vinera ut var Moulin Touchais 1999 (BS 74716 ) Pris 299:-. Frisk syra, mandelmassa och persika.  Moulin Touchais 1997 (BS 75068) Pris 349:-. Aprikos, honung och lite kryddighet. Kommer att utvecklas ännu mer. Suverän. Till detta serverades anklever med plommon och sotad hjärtsallad.

IMG_5257 - version 2

Den här rätten blev dagens höjdpunkt till vinerna. Pilgimsmusslor med rostad majs, torkad körvel och en krämdubbel. Sötman i majsen och smöret balanserade upp smakerna så att både vinerna och maten lyfte till en ny nivå. Moulin Touchais 1983 (BS 70882) Pris 479:-En klassisk 80-talare med en mogen nötig och knäckig ton. Moulin Touchais  1981 (BS 70983) Pris 479:- Här fanns det toner av övermogen frukt, lite oxidativa drag, apelsinskal och vax.

IMG_5272

Till den första desserten, blåmögelost, torkat bröd och blåbär serverades Moulin Touchais 1985 (BS 82117) Pris 449:-. Tydlig doft och smak av aprikos, lite apelsin och nötter. Moulin Touchais 1975 (BS 82185) Pris 499:-. Det här vinet har en lite mildare doft. Du hittar lite örtighet, kryddighet och apelsin. Krämigheten, sältan i osten och till det syran i blåbären lyfte vinerna och desserten.

IMG_5284

Till den sista desserten serverades äppelbitar, kondenserad mjölk, kaksmulor, äppelglass och rikligt med vaniljsås. Vinerna var Moulin Touchais 2001 (FS 4196) Pris 229:-. Ungdomlig med lite botrytistoner, lite mandelmassa och citrus. Du får mycket vin för det här priset. Moulin Touchais 2000 (BS 74787) Pris 299:-. Inslag av mandelmassa, torkade aprikoser och citrusmarmelad. Lite besk syra i avslutet. Här visade det sig att det är viktigt att prova sig fram när man komponerar mat med dryck. Här harmonierade inte desserten och vinerna med varandra. Var och en för sig var de goda men desserten var för söt för att passa till vinerna.

IMG_5288

Dagens favorit var årgång 1997.

Moulin Touchais provnimg på Pubologi, arr VinUnic.

Moulin Touchais historia började 1797 med att vinbonden Touchais slog sig ner i Tigné i Loiredalen under franska revolutionen. 1817 upptäckte han att det gick att göra ett gott, sött och ädelt vin av Chenin Blanc druvan. Nu började Touchais producera söta viner och varje år lade han undan några hundra lådor. Allt eftersom åren gick grävde man flera källare och allt fler årgångar lades undan. Först 1910 upptäckte man att de äldsta vinerna var fantastiska. Varje år lade man undan 10 000 flaskor eller mer och en ny metod att förfina vinmakningen introducerades: att skörda en mindre del av druvorna tidigt, för att bibehålla syran i vinet, och sedan blanda dessa druvor med de sent mognade druvorna. Under andra världskriget murades källarna igen och inte förrann 1970 öppnades de mörka valven. En av världens stora vinsensationer var ett faktum och kallades ”The secret cellars of Loire”.

Provningen arrangerades av VinUnic på restaurang Pubologi.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

Winetraveler

Wine's complex. Travel shouldn't be.

Vinspanaren

Vin, resor och andra godsaker

%d bloggare gillar detta: