Portvinsguide

Jag var nyligen i Portugal och besökte Douro, Porto, Vinho Verde och Vila Nova de Gaia. Det är fantastiskt vackra vinregioner med viner som är mycket prisvärda. Det provades en hel del portvin men även många andra viner. Portvin är det många som gillar men tyvärr dricker vi det allt för sällan, inklusive mig själv. Hoppas inspirera er till att prova mer port speciellt nu till jul.

Historia

Det var romarna som var först med att odla vin i Portugal. Men grunden till portvinets uppkomst var de dåliga transportförbindelserna mellan Frankrike och England. Under den senare delen av 1600-talet var det ostabilt runt om i Europa. Storbritannien som då var storkonsument av franska bordsviner hade tvister med Frankrike och de införde en handelsblockad. De vintörstande engelsmännen sökte sig då till Portugal för att stilla sitt behov. Många tunnor vin transporterades över havet och då färden tog flera veckor hann vinet bli dåligt innan det anlände till England. De testade då att tillsätta sprit i vinet vilket visade sig inte bara vara effektivt för hållbarheten utan höjde även sötman och alkoholhalten. Det brittiska kungahuset var svaga för sötsaker och denna vintyp blev snabbt populär och så var portvinet fött.

Flera engelska familjer involverade sig i vinnäringen och började verka på plats i Dourodalen.Namn som bland annat Croft, Graham’s och Taylor’s som vi fortfarande förknippar med kvalitativt portvin.

Druvorna till portvin odlas i Dourodalen för att sedan fraktas till Vila Nova de Gaia där de stora portvinshusen ligger på rad. Staden ligger mittemot Porto där en bro förbinder de bägge städerna. Tidigare transporterades de otympliga portvinsfaten på mindre båtar (rabelos) nerför Dourofloden till Gaia. Till minne av den smått riskfyllda fraktmetoden anordnas varje år en regatta med de traditionella båtarna utanför Porto.  

Rabelos båt från regattan 2021

Hur gör man portvin?

Portvin är ett så kallat fortifierat eller förstärkt vin. Vilket betyder att man tillsätter 77 procentig druvsprit under jäsningen, varpå musten slutar jäsa, men fortfarande medan det finns naturligt socker kvar i musten. Hur mycket socker det till slut är i det färdiga portvinet beror på varje portvinshus egen stil. Alkoholhalten ligger runt 20%.

Traditionellt fottrampades druvorna i stora stenkar, så kallade lagares. Det finns fortfarande portvinshus som gör det eller åtminstone delvis men även robotar används.

Druvor

Portvin innehåller många olika druvor. Upp till 100 olika sorter odlas i Douro, de vanligaste blå druvorna är touriga nacional, touriga francesa, tinta roriz (tempranillo9, tinta barroca och tinta cão. För vitt portvin används främst gouveio, malvasia och viosinho.

Portvinstilar

Det finns många olika sorters portvin. Nedan kommer jag ta upp de vanligaste stilarna men det finns även flera nya stilar till exempel roséport och vita portviner.  De vita portvinerna är populära i Portugal att blanda till drinkarna, där den vanligaste fördrinken numera är Port Tonic. De rekommenderade vinerna finns att köpa på Systembolaget.

Ruby Port

Det här är den enklaste sortens portvin. Vinet lagras mellan två och tre år på stora ekfat eller ståltankar. Färgen är djupt rubinröd (därav namnet) och har en söt och fruktig smak. Ruby Port bör drickas ungt och vinner inte på lagring. Det behöver inte heller dekanteras. En nivå upp i denna stil är Ruby Reserve, på äldre flaskor kan det stå Vintage Character.

Rekommenderade viner:  Graham’s Fine Ruby Port (8376) 75 cl 119:-

Late Bottle Vintage (LBV)

Ett årgångsbetecknat portvin som lagras på fat 4–6 år. Det finns två varianter, de som är ofiltrerade, det står då oftast men inte alltid, antingen traditional eller unfiltered på etiketten. Dessa behöver då precis som en Vintage Port dekanteras före servering. Eller så kan de, vilket också är det vanligaste, buteljeras efter filtrering varvid dekantering inte behövs. De filtrerade LBV vinerna vinner inte på lagring utan bör drickas när de släpps på marknaden. Den ofiltrerade varianten kan dock med fördel lagras ytterligare några år i flaskan. I stilen är vinerna fruktiga med lite fatkaraktär och struktur. En öppnad flaska håller 1-2 veckor i kylskåp.

 Rekommenderade viner: Kopke LBV 2015 (73154) 75 cl 239:-

Crusted Port

Vinet buteljeras ofiltrerat och har fått sitt namn efter fällningen ”crust” som finns kvar i flaskan och bör därför dekanteras. Vinet är gjort av en blandning av olika årgångar och ligger upp till fyra år på fat och därefter mint tre år i flaska innan det släpps. Årtalet på flaskan indikerar buteljeringsdatum och ska inte förväxlas med skördedatum. Crusted Port kan drickas ungt med kan även lagras i flera år.

Rekommenderade viner: Dow’s Crusted Port (8419) 75 cl 239:-

Vintage Port

Man kan dela in Vintage Port i två olika kategorier, Vintage Port och Single Quinta Vintage Port. Vintage Port är den högsta kvaliteten av portvin, bättre än så här blir det inte. De görs inte varje år, det är bara de bästa årgångarna och det är Portvinsinstitutet som avgör vilka viner som deklareras som en Vintage Port. Vinerna ligger på fat under cirka två år innan de buteljeras ofiltrerade.  De är tänkta att lagras på flaska under minst 10-15 år och upp till flera årtionden. Det gör att vinet bildar kraftig fällning och bör därför dekanteras. Ett tips är att låta flaskan stå upprätt något dygn innan dekantering så att fällningen stabiliserar sig på botten. Förutom att de är goda att dricka är de bra investeringsviner.

Single Quinta Vintage Port görs på samma sätt som Vintage Port men produceras i regel de år kvalitén är något lägre och med druvor från en enstaka vingård. Håll utkik efter Quinta på flaskan. En öppnad flaska håller 1-2 veckor kylskåpskall.

Rekommenderade viner: Taylor’s Vintage Port 2017 (92777) 75 cl 899:-

Tawny 

Det finns två olika stilar på Tawny, en enklare typ som ofta är en blandning på olika viner av enkel kvalité, ibland blandat med vitt portvin för att ge en ljusare färg och en lättare karaktär samt en lagrad Tawny. En lagrad Tawny Port med åldersindikation 10, 20, 30 eller 40 år är en helt annan stil med större koncentration och längre lagring. Vinet är en blandning av olika årgångars viner och anger snittåldern på vinet i flaskan. Tawny Port lagras på stora ekfat, när vinet buteljeras avslutas processen och vinet är klart att konsumeras. Vinet utvecklas inte mer med lagring på flaska. Ju äldre en Tawny är desto mer ändras vinets färg och drar mer mot brunt än rött.Med åldern ändras även aromerna som blir mer nötiga och knäckiga. Priset på en 40-årig Tawny är betydligt högre än för en 10-årig. Jag personligen tycker att en 20-årig Tawny ger mest valuta gör pengarna.

Rekommenderade viner: Fonseca 20 Years Old Tawny (92017) 75 cl 479:-

Colheita Port

Årgångsbetecknat vin som lagras på fat fram till buteljeringen. I praktiken är Colheita Port en årgångsbetecknad Tawny. Årgången står på etiketten och lagringstiden på fat är minst sju år oftast betydligt längre. För Colheita Port behöver man ha koll på två saker, årgången och när vinet är buteljerat. De olika årgångarna skiljer sig åt kvalitetsmässigt och då buteljeringen sker lite då och då kan det var stor skillnad på hur länge de har legat på fat. Det görs både röda och vita Colheitas.

 Rekommenderade viner: Niepoort Colheita 1997 (95590) 75 cl 589:- 

Vad passar till portvin?

Portvin passar bra till choklad, gåslever, nötter, ost, olika desserter, som smakförhöjare i grytor och soppor. Kan med fördel även drickas som ett meditationsvin vid brasan.

Resa till Portugal

Nu blev ni kanske sugna på att besöka de fina portvinshusen och vackra Dourodalen.

I samarbete med Din Vinresa har vi en resa dit i april 2022. För information och bokning https://dinvinresa.se/resa-till-portugal/

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

Winetraveler

Wine's complex. Travel shouldn't be.

Vinspanaren

Vin, resor och andra godsaker

%d bloggare gillar detta: