Jorden och vinet

Jorden som vinrankorna växer i är en av faktorerna som påverkar hur vinet blir förutom klimat och läge. Samlingsbegreppet för dessa är det vi i vinvärlden benämner som terroir. Andra viktiga faktorer är druvan, vingårdsarbetet och själva vintillverkningen.

Det är mycket som spelar in när man provar ett vin. Men känner man toner av den specifika jorden och mineral så kan det hjälpa till att både bestämma varifrån vinet kommer men också förstå en regions viner lite bättre.

I vingårdarna runt om i världen hittar vi olika blandningar och typer av jordmåner som ger vinerna dess speciella karaktär.

Galets– är stora ovala stenar som hittas i Chateauneuf-de Pape som är bra på att lagra värme.

Granit– hör till en av de vanligare jordmånerna, finns bland annat i norra Rhone (Hermitage) och Beuajolais. Graniten bidrar med att hålla nere produktionen och öka koncentrationen i druvorna.

Grus– har bra dränering. Vattnet rinner snabbt undan och gör jorden torr och varm. Cabernet Sauvignon-druvan  trivs i grus. Som i exempelvis  Medoc i Bordeaux.

Kalksten och kritaKimmeridge är den kalkhaltiga leran blandad med kalksten som ger Chablisvinerna dess speciella karaktär. I Petit Chablis finns främst den yngre Portlandskalken. I Bourgogne och Champagne dominerar kalkstenen.  Kalkstenen ger mineralrika viner.

LavaDet är lavajord som ger de så kallade Etnavinerna dess speciella karaktär. Jordmånen är både lätt och hålig, vilket gör att vinrankorna tränger längre ner och arbetar hårdare. Kämpande vinrankor ger mer komplexa druvor och viner,

Lerahar sämst dränering. Detta ger en kallare och fuktigare jordmån. Här trivs druvan merlot, i t ex distriktet Pomerol i Bordeaux. Den röda leran Terra Rossa finns i Coonawarra, Australien ger kvalitetsviner med hög järnhalt.

Sand – Rena sandjordar finner man nästan bara i Colares och Seúbal i Portugal. Där växer vinrankorna i flera meter djupa sanddyner.

Skiffer – Vanlig jordmån i Tyskland. Den mörka stenen lagrar värme från solen och gör det möjligt för druvorna att hinna mogna. Llicorella är en typ av skiffersten som är typisk för området Priorat i Spanien.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

Winetraveler

Wine's complex. Travel shouldn't be.

Vinspanaren

Vin, resor och andra godsaker

%d bloggare gillar detta: