Vintrender 2017

Vilka trender ser vi i vinvärlden och främst i Sverige under 2017.

Hållbarhet. Ekologiska viner ligger oss svenskar varmt om hjärtat. Vinproducenter jag talat med vittnar om att vi är ett av de länder med störst fokus på ekologiska viner, och det är en trend som verkar hålla i sig. Försäljningen fortsätter att öka, även om uppgången är på väg att plana ut. Det vi kommer att få se mer av är en ökad inriktning mot hållbar odling, inte enbart ekologisk.

EU lövet, europeisk märkning.
EU lövet, europeisk märkning.

Lägre alkoholhalt. När det gäller alkoholhalten har viner med en lägre alkoholhalt – på runt nio procent – börjat efterfrågas, även om viner med högre alkoholhalter fortfarande säljer mest.

Mindre socker. Sockerhalten har också kommit att bli en snackis i vinvärlden. Trenden går mot stramare och elegantare viner med lägre sockerhalt. Den uppmärksamme har noterat att sådan märkning finns att hitta hos Systembolaget. Huruvida bag-in-boxförsäljningen kommer att påverkas av denna trend återstår att se.

Lite dyrare. Svenskarna har börjat lägga lite mer pengar på sina viner än tidigare. Var femte butelj som säljs på Systembolaget i dag kostar över hundralappen.

Brocard provning hos Johan Lidby Vinhandel.

Mer franskt och spanskt. Italienska viner är de mest populära i de svenska hemmen. Men franska och spanska viner kan vara på väg att knappa in på försprånget. Förra året såldes dubbelt så många franska viner som året före, alltså 2015. Dessvärre har vädret de senaste två åren varit ogynnsamt i delar av Frankrike, vilket har gjort att produktionen har gått ner kraftigt i vissa områden. Ett av de drabbade distrikten är Bourgogne, där kommer vi att få se en kraftig prisökning på bland annat våra kära chablisviner, vilket är en faktor som kan dämpa efterfrågan de kommande åren.

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

Winetraveler

Wine's complex. Travel shouldn't be.

Vinspanaren

Vin, resor och andra godsaker

%d bloggare gillar detta: