Falklandsöarna

Förra året var jag på en resa till Sydamerika. Första stoppet var i Buenos Aires (Argentina) där vi stannade i några dagar för att sendan hoppa på en fjortondagars kryssning. Kryssningen hade följande stopp – Montevideo (Uruguay) – Puerto Madryn (Argentina) – Falkland Island – Cape Horn (Scenic Cruising) – Ushuaia (Argentina) – Punta Arenas (Chile) – Amalia Glacier (Scenic Cruising) Puerto Montt (Chile) – Valparaiso (Chile).

En av de intressantaste stoppen var Falklandsöarna som jag tänkte berätta lite om här.

Stanley, Falklandsöarna.

Falklandsöarna tillhör Storbritannien och invånarantalet är 3248 personer, så när ett större kryssningsfartyg anländer för en dag fördubblas nästan antalet personer på ön. Falklandsöarna består av två huvudöar Östra Falkland (6 605 km2) och Västra Falkland    (4 532 km2), och ungefär 700 småöar.

Stanley.
Stanley, Falklandsöarna.

Huvudstaden Stanley är inte så stor så du hinner med att se de flesta sevärdheterna på några timmar. Christ Church Cathedral blev färdigbyggd 1892 av Sir Arthur Blomfield och utanför kyrkan finns den kända Whalebone Arch som är gjord av betarna från två blåvalar (1933).

Christ Church Cathedral.
Christ Church Cathedral.
Whalebone Arch.
Whalebone Arch.

Promenera några kvarter upp för backen från kyrkan för ett besök på något så ovanligt som en valkyrkogård.

Valkyrkogården.
Valkyrkogården.

Klimatet är svalt och det blåser ofta starka västliga vindar. På grund av detta är naturen ganska karg, med enbart buskar och gräs som växtlighet. Men de har ett rikt maritimt djurliv med bland annat sjölejon, valar, pingviner och ett flertal havsfågelarter som t ex albatross.

img_2307

Det finns flera olika ställen att åka till för att titta på pingviner. Det ställe som ligger närmast Stanley heter Gypsy Cove med en restid på ca 10 minuter från stan. Vill man se riktigt många pingviner rekommenderar jag att istället att åka till några av de andra ställena som ligger längre bort. Se http://www.falklandislands.com/product.php/71/32/wildlife_watching

img_2315

 

 

Annons

En kommentar på “Falklandsöarna

Add yours

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

Winetraveler

Wine's complex. Travel shouldn't be.

Vinspanaren

Vin, resor och andra godsaker

%d bloggare gillar detta: