Buena Vista Winery

Buena Vista Winery grundades 1857 och räknas som det äldsta och mest anrika vineriet i Kalifornien. Den äventyrliga grundaren Agoston Haraszthy emigrerade från Ungern redan 1840 och grundade staden Sauk City i Wisconsin. I guldrushens kölvatten sökte han sig till Kalifornien och blev först sheriff i San Diego, därefter politiker i statens råd. 1852 går flyttlasset till San Fransisco och Agoston blir guldhandlare på heltid. Snart köper han emellertid mark i kustområdet Sonoma och Buena Vista Winery etableras 1857. Han utnämnde sig själv till ”Greven av Buena Vista” och planterade den populära druvan Zinfandel och införde nya metoder som avsevärt förbättrade kvalitén på dåtidens viner. Han dog abrupt 1869 i en flod med alligatorer i den Nicaraguanska djungeln. Numera ägs Buena Vista Winery av Boisset Family Estates med rötter i franska Bourgogne.

I maj hade jag möjlighet att prova några viner från Buena Vista när Brian Maloney (Director of Winemaking) var på besök. Han berättade bl a att det görs 50.000 lådor vin och att 80% av dessa säljs i USA.

IMG_0360

Totalt provade jag tolv olika viner men kommer här främst ta med de viner ni kan köpa i Sverige.

Caneros Chardonnay 2012 (6240) 150:-. Nyhet från 1 september. Druva 100% Chardonnay. Vinet har legat 10 månader på fat och har en alkoholhalt på 14,5 %. Doften är lite smörig med toner av äppelkaka. Smaken har bra syra och ett långt avslut.

IMG_0355

Caneros Pinot Noir 23011 (6380) 175:-. Druva 100% Pinot Noir. Rik doft av röda bär med inslag av mogna jordgubbar och hallon och en lätt kola ton. Smaken är fruktig med inslag av mogna jordgubbar och plommon. Vinet har en alkoholhalt på 14,5% och kan lagras 3-5 år. Passar bra till ljusa kötträtter.

IMG_0359

Sonoma Zinfandel 2012 (73776) 149:-. Druva 100% Zinfandel. Doft av hallon, jordgubbar, björnbär och sandelträ. Smaken är mörkfruktig med inslag av björnbär, blåbär och fatkaraktär. Vinet är inte syltig i tonen utan har en mer elegant stil. Passar bra till smakrika kötträtter. Vinet kan lagras 3-4 år.

IMG_0357

The Count 2012 (BS 74577) 179:-. Druvor 42% Zinfandel, 14% Syrah, 13% Merlot, 11% Cabernet Sauvignon, 10% Petit Sirah och 10% övriga druvor. Vinet har lagrats 12 månader på fat och har en alkoholhalt på 14,5%. Doft av mörka bär såsom björnbär, blåbär men har även en lätt vaniljton i doften. Ett smakrikt vin av mörka bär och en lätt hint av mörk choklad. Vinet är lite strävt. Vinet passar till lamm och nötkött med t ex rostade grönsaker eller krämiga pastarätter. Kan lagras 3-5 år.

IMG_0351 - version 2

Legendary Badge Red Blend 2012 ca 279:- Består av en druvblanding av Petite Sirah, Syrah, Cabernet Sauvignon, Mourvedre, Grenache och Merlot. Ett fylligt vin med doft och smak av röd frukt och mörka bär med en bra struktur. Vinet har en alkoholhalt på 14,5% och passar bra till smakrika kötträtter. Med det här vinet ville grundaren hedra det arbete som alla sheriffer gör då han själv varit sheriff. Varje flaska har en individuellt numrerad metalletikett.

IMG_0352

Jag kan rekommendera samtliga provade viner och kommer gärna dricka dem igen. Sedan är det en smaksak vilken druva som man gillar bäst och vilken mat som serveras till vinet.

Importör är Giertz Vinimport.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

Winetraveler

Wine's complex. Travel shouldn't be.

Vinspanaren

Vin, resor och andra godsaker

%d bloggare gillar detta: