Sverigepremiär för Bollinger R.D. 2002

Det är 50-årsjubileum för Bollinger R.D. 1952 var första årgången för Bollinger R.D. och 2002:an som lanseras den 1 april i Sverige markerar cuvéens 50-årsjubileum. Bolllinger R.D. är Madame Lily Bollingers skapelse, hon såg hur väl husets viner utvecklades med lång lagring på jästen. R.D. betyder nämligen Récemment  Dégorge, nyligen degorgerad. Årgång 2002 anses som en av de mest lovande årgångarna det här årtiondet.

Bollinger förknippas med James Bond och R.D. är hans favorit. Första gången Bollinger fanns med var i novellen Diamonds are forever och är den champagne som har varit med i flest Bondfilmer.

Provningen idag hölls av Assistent Chef des Caves Denis Bruner och Export Manager  Karl-Frédéric Reuter.

DSC00745

Bollinger tycker jag passar bäst ihop med mat och vi fick testa champagnen tillsammans med tre olika små rätter. Det var kocken Danyel Couet som skapat rätterna som ger uttryck för olika delar i champagnens komplexa smakpalett. Bästa temperatur att servera champagnen är vid 12 grader för då kommer aromerna fram som bäst.

Den första rätten symboliserade friskhet i champagnen och bestod av tartar på ”hemskjutet” rådjur med ostron och citronsest.

DSC00727DSC00726

Den andra rätten stod för intensiteten i champagnen. Det var rimmad torskrygg bakad under låg temperatur med rökt äggula och persiljemättad reduktion.

DSC00730DSC00732

De tredje rätten stod för kraftfullhet och mognad i champagnen.  Som passande rätt fick vi brässerad griskind med rostat surdegsbröd. Vid en liten omröstning bland de närvarande var det denna rätt som ansågs som den som passade bäst till Bollinger R.D. tätt följd av rätt nr 1.

DSC00736DSC00738

Bollinger R.D. 2002 (SB 90456) 1750:- Allt basvin är fatjäst och den extremt 11 år långa lagringen på jästen har skett under naturkork. Manuell degorgering som gjordes 19/9 2013 och dosagen är 3-4 gr/liter. Druvor Pinot Noir 60% och Chardonnay 40%. 23 olika crus varav 71% Grand crus och 29% Premier crus. Färgen är gyllengul. Doft av mogen frukt och en lätt honungston följd av lite muskotnöt. Smaken är kraftfull, mineralisk och du känner smak av kanderad citrus och röda äpplen. Denna champagne är en perfekt present till dem som fyller 50 år i år och här har ni ju lite bra underlag att ta av när ni ska hålla talet för födelsedagsbarnet. Det kommer inte så många flaskor till Sverige, endast 240 stycken till att börja med. Eventuellt kommer det 200 flaskor till lite senare.

DSC00741

Ni kan även läsa ett tidigare inlägg som jag har gjort om Bollinger https://vinspanaren.wordpress.com/2013/10/17/bollinger-lunch/.

Provningen arrangerades av Arvid Nordquist HAB och hölls på F12 Studio.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

Winetraveler

Wine's complex. Travel shouldn't be.

Vinspanaren

Vin, resor och andra godsaker

%d bloggare gillar detta: