Alsace

I slutat av januari var det dax igen för den årligen återkommande Alsace vindag. Denna gång var det 35 olika producenter på besök.

Alsace är en av Frankrikes nordligaste distrikt och de producerar främst vita endruvsviner men även en del röda viner av druvan Pinot Noir. Typiskt för Alsace är den stora variationen. Vinerna skiljer sig åt både vad gäller stil, druva och söthetsgrad, vilket innebär att du hittar allt från torra viner till mer fylliga varianter. Dessutom produceras en hel del mousserande viner, Crémant d’Alsace. Många vinmakare gör även söta viner så kallade Vendange Tardive och Sélection de Grains Noble. De flesta producenter sätter inte ut söthetsgraden på etiketten så man får läsa eller testa sig fram för att hitta den vintyp som man är intresserad av. De  vanligaste druvorna i Alsace är Riesling, Pinot Blanc, Gewurtztraminer, Sylvaner, Pinot Gris, Muscat, Auxerrois,  och Pinot Noir.

Förra året var jag på ett mycket spännande seminarium om Rieslingviner från Alsace. Då fick vi smaka en del äldre årgångar som smakade fantastiskt gott. I år fick vi prova olika typer av Crémant d’Alsace, föredragshållare i år precis som förra året var Alsace experten Thierry Fritsch.

DSC00617

Pinot Blanc är den druva som används oftast för Crémant d’Alsace men även Pinot Noir, Chardonnay och en del Pinot Gris. En Crémant rosé är alltid gjord på 100% Pinot Noir. Alkoholhalten i en Crémant d’Alsace får vara max 13%. Priset för en Crémant i Frankrike ligger mellan 6-12  Euro.

De viner som provades var följande:

Exception, producent Cave de Kientzheim-Kaysersberg.  9 gr/socker och en alkoholhalt på11,5%. Druvor 50% Pinot Noir och 50% Chardonnay. Doft av rostat bröd, blommor och en lite oljig ton. Smaken är rund och torr med en liten beska i avslutet.

DSC00623

Crémant d’Alsace Domaine Albert Mann Brut 2011. Druvor Pinot Blanc 66%, Auxerrois 16%, Pinot Noir 12% och Pinot Gris 6%, men druvsammansättningen ändras varje år. Alkoholhalt 12,5%,  Pris i Frankrike ca 12 Euro. En frisk doft av vita blommor och vit frukt. Smaken är frisk med bra syra och en aning citrus.

DSC00625

Wolfberger Brut. Riesling 100%. Pris ca 8 Euro. Doft av mineral, vita frukter, lite rökig samt lite citrus. Lång eftersmak med lite beska, viss fetma och med en grapefrukt ton.

DSC00620

Cave Vinicole Jean Geiler Brut Cuvee 1926. Druvor Pinot Blanc, Pinot Noir och Chardonnay. Pris ca 10-12 Euro. Doft av jasmin och rostade toner. Smaken har bra balans och är krämig, smörig.

DSC00622

Trilogy 2007, producent Domaine Fernand Engel. Zero dosage och en alkoholhalt på 12,2% Druvor Chardonnay 80%, Pinot Gris 10% och Pinot Noir 10%. Namnet kommer av att vinet har tre druvor och tre jäsningar, 18 månader på jästfällningen för varje jäsning. Doften är lite speciell, svamptoner, rostade toner och lite rökig.

DSC00624

Domaine Joseph Cattin Grand Cuvee Brut 2007. Druvor Pinot Blanc 80% och Chardonnay 20%. Doft av övermogen fallfrukt. Smaken är fyllig med inslag av mogna äpplen och rostade toner.

DSC00621

Jag har inte hittat några av de provade vinerna i Systembolagets sortiment men några av producenterna finns representerade i Sverige, så kanske även dessa viner kommer att finnas så småningom.

Arrangör Sopexa.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

Winetraveler

Wine's complex. Travel shouldn't be.

Vinspanaren

Vin, resor och andra godsaker

%d bloggare gillar detta: