Ribera del Duero – Pago de Carraovejas

Ribera del Duero ligger i nordvästra Spanien i regionen Castilla y Leon nära staden Valladolid. Tack vare sitt läge i en dal och nära floden Duero finns här en mängd olika jordmåner såsom kalksten, lera och märgel, men även stora höjdskillnader. Floden Duero rinner vidare genom vindistriktet Douro i Portugal och vidare ut till Atlanten.

Regionen är fortfarande ung och fick sin ursprungsmärkning DO så sent som 1982. På den tiden fanns endast nio vinerier och en odlingsareal på 6000 hektar. Idag finns över 270 vinerier och en odlingsareal på 22 000 hektar.

Riberavinerna

Området är ett av de främsta i Spanien för kvalitetsdruvan tempranillo. Här går den under namnet tinto fino (eller tinta del pais). På grund av läget får druvorna här ett tjockare skal jämfört med Rioja vilket ger viner med mer koncentration och mörkare färg. Riberavinerna brukar därför ofta beskrivas som rustika, mycket beroende på deras kraftfulla tanninstruktur som emellanåt kan kräva många års flaskmognad innan den rundas av. På så sätt skiljer de sig från tempranillovinerna från Rioja, som oftare har en lenare struktur. Vad gäller de röda vinerna måste tinto fino stå för minst 75 %. Andra tillåtna blå druvor är cabernet sauvignon, garnacha, malbec och merlot.

Lagringstider

Ribera del Dueros indelning av lagringstider och benämningar liknar Riojas:

• Crianza: minst 12 månader på fat
• Reserva: minst 12 månader på fat och minst 24 månader på flaska
• Gran Reserva: minst 24 månader på fat och minst 36 månader på flaska
• Cosecha: Icke-traditionella viner som har fatlagrats men inte certifierats för de övriga kategorierna

Anrika producenter

I vinområdet Ribera del Duero hittar vi en av Spaniens och världens mest kända och anrika producent, nämligen Vega Sicilia. Men även andra tunga namn som Aalto, Corimbo, Bodegas Protos, Emilio Morro med flera. 

Pago de Carraovejas

Pago de Carraovejas ligger i Penafiel (i väster) i ett av tre subområden som vingårdsarealerna delas upp i. Övriga två områden är Gormaz i öster och Roa i mitten, som står för 80% av all produktion. På gården odlas tre olika druvsorter tempranillo, cabernet sauvignon och merlot. De producerar tre olika viner Pago de Carraovejas, El Anejón – vissa årgångar – och Cuesta de las Liebres när skörden är exceptionell. Totalt ligger den årliga produktionen på 850 000 flaskor per år.

Historia

José Maria Ruiz hade en dröm att skapa viner av högsta kvalitet till sin restaurang i Segovia. 1987 köpte han sina första 9 hektar i klassiska Ribera på det bästa läget i området och så småningom utökades arealen till 25 hektar och idag har de 200 hektar. José var först i området att göra en blend med tempranillo och cabernet sauvignon. Att använda franska ekfat för lagring var han också tidig med. Hans första vin producerades 1991. 

En ny era började 2007 när Pedro Ruiz (andra generationen) klev in i projektet och började jobba med hållbarhet och vinturism. Under hans ledarskap har de mottagit ett flertal olika utmärkelser.

Utveckling

Under Pedro Ruiz har utveckling gått vidare med flera olika uppköp av vingårdar. I Alma Carraovejas varumärkeshatt hittar vi Bodegas Ossian i Segovia, Milsetentayseis i Fuentenebro, Aiurri i Rioja Alavesa, Vina Mein i San Clodio, Bodega Marañones i Sierra de Gredos (D.O Vinos de Madrid).

Sist men inte minst den fantastiska Michelin Star restaurangen Ambivium som ligger på Pago de Carraovejas vingård.

På mitt besök började vi med en rundtur ute och i vineriet för att sedan ha en miniprovning med tilltugg. Det hela avslutades med en fantastisk lunch på Ambivium med 24 olika viner till. Om mitt besök där kommer ett separat inlägg.

Annons

En kommentar på “Ribera del Duero – Pago de Carraovejas

Add yours

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

Winetraveler

Wine's complex. Travel shouldn't be.

Vinspanaren

Vin, resor och andra godsaker

%d bloggare gillar detta: