Lottenlund Estate – När drömmen blir verklighet

Vi glider upp med bilen på allén i Allerum till Lottenlund Estate för att träffa Tina Berthelsen en varm förmiddag i augusti. Vi hade övernattat i Helsingborg och resan till vingården tar knappt femton minuter. Tina möter oss med ett leende och varsin flaska vatten. ”Vatten behövs i värmen när vi ska gå runt på gården” – sa Tina.

Tina Berthelsen

Från dröm till verklighet

På en resa till Toscana 2010 med sin sambo Manfred står Tina på en balkong och tittar ut över landskapet. Hon säger till Manfred att så här skulle jag vilja ha det, att kunna titta ut på vinrankorna fast i Sverige. Inspirationen ökade ytterligare när de senare var med på en skördefest på Öland.

Idag är gården en av de största vingårdarna i Sverige med totalt 8,5 hektar varav 1,5  hektar ligger på Bjärehalvön där de 2019 köpte en mindre vingård i Segelstorp. 

År 2016 planterade de sina första 15 000 vinstockar med Muscaris, Solaris. Cabernet Cortiz och Monarch. 

År 2019 planterade de 13 000 vinstockar och året efter ytterligare 6000 till. Förutom de tidigare nämnda druvorna planterades då även Donau-Riesling och Souvignier Gris. Lottenlund har köpt sina plantor från vinuniversitetet i Freiburg i södra Tyskland som forskar på sorter anpassade för vårt kalla klimat.

De har idag imponerande 35 000 vinstockar på båda sina lägen. 

Vinerna

År 2019 gjordes de första 1 400 flaskorna vin, fyra olika viner med namnet Lotima, en rosé, en på druvan Muscaris och två på druvan Solaris varav det ena lagrats på både ståltank och ekfat. Inför sommaren 2021 buteljerade de 200 Lotima Muscaris och 600 Lotima Selense från första skörden samt 500 Lotima Roselyn från skörden 2020. Inga vita viner buteljerades från skörden 2020. Deras målsättning är minimum 12 månaders lagring efter skörd på fat och ståltank och sedan 12 månader på flaska innan lansering för de vita vinerna.

De testar även att göra två fat med rött vin på druvorna Monarch och Cabernet Cortiz från skörden 2019 som kommer att lanseras tidigast hösten 2023. På sikt räknar Lottenlund med att producera 30 000 flaskor vin. Tina får hjälp med vinerna av vinmakararen Outi Jakovirta som har lång erfarenhet från Nya Zeeland.

 Etiketterna är framtagna av den svenska konstnären Claes Håkansson.

Framtiden och inte bara vin

Bina och den biologiska mångfalden är viktiga för Tina, hon startade sin egen biodling 2016 samtidigt som de första vinstockarna planterades. De har idag 10 bisamhällen och producerar sin egen honung på ett hantverksmässigt sätt. Under sommarmånaderna juni-augusti erbjuder de bisafari i små grupper där de går igenom bikupan och dess arbetsmoment. En liten kort kurs för dem som kanske är sugna på att skaffa en egen bikupa.

Foto Lottenlund Estate

De har även planterat 210 äppelträd för att skapa en vacker äppellund och göra en egen äppelbrandy och cider i framtiden. De valde 7 sorters äpplen utifrån olika egenskaper. De sorter som planterats är: Katja, Aroma, Cox Orange, Cox Pomona, Gravensteiner, Gyllekroks Astrakan och James Grieve. 

Den kulinariska köksträdgården på 600 kvm ska inte bara vara en visuell upplevelse utan ge inspiration till deras spritdrycker och förse med grönsaker till en kommande restaurang. Deras första botaniska gin kommer att lanseras den 2/9 2021.

Foto Lottenlund Estate

Ett nytt vineri på 600 kvm är på gång och beräknas vara klart hösten 2022. Den mindre byggnaden som används idag kommer att bli destilleri och redan nu har de anställt en egen ”brännarmästare”.

När ni är i Helsingborgstrakten passa på att besöka denna trevliga vingård, men tänk på att boka in besöket i förväg. Mer information hittar ni på https://www.lottenlundestate.se

Annons

En kommentar på “Lottenlund Estate – När drömmen blir verklighet

Add yours

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

Winetraveler

Wine's complex. Travel shouldn't be.

Vinspanaren

Vin, resor och andra godsaker

%d bloggare gillar detta: