Min upplevelse på Restaurang Frantzén

Äntligen var det dags att få uppleva Restaurang Frantzén. Det är inte det lättaste att få bord på Sveriges enda 3-stjärniga Michelin restaurang. Den första i varje månad klockan 10.00 släpps bordsreservationerna för nästkommande månad. 10.01 är det oftast fullbokat och har fingrarna inte varit tillräckligt snabba att trycka på sändknappen så kan man lägga upp sig på väntelista och hoppas att någon avbokar. Lättast är det att få bord till lunchtiderna på vardagar. Räkna med att besöket tar minst fyra timmar för din planering av dagen/kvällen.

Att äta på Frantzén är en upplevelse i sig inte bara att bli mätt och belåten. När du kommer till restaurangen ser den inte mycket ut för världen. Det är i princip endast en dörr på en undanskymd gata. Du ringer på en klocka och blir mottagen att stiga in. Därefter tar du en hiss upp till översta våningen/lobbyn. Där sitter förväntansfyllda gäster i bekväma designerfåtöljer med utsikt över Stockholms takåsar.

I lobbyn välkomnas du och förväntas att sitta ner och ta något att dricka. De flesta tar champagne till fördrink och det rullas fram en champagnevagn med olika champagner att välja på. Till champagnen serveras det med jämna mellanrum härliga tilltugg.

Krustard, röda skaldjur, dill & aspic.
Råraka

Under fördrinken presenteras menyn och det är nu valet sker av dryck till maten. Det finns en gedigen vinlista men också ett vindryckespaket eller ett alkoholfritt dryckespaket., Min rekommendation är att ta någon av paketen.  Menyn är fast och är densamma både till lunch och middag.

Macaron, fågellever, körsbärspuré & bittra kakaobönor.

Efter att ha suttit och njutit av flera goda tilltugg blir vi ombedda att komma och få en presentation av ingredienserna till middagen innan vi sätter oss till bords. Efter det blir det även en visning av vinkällaren och köket.

Det finns endast 23 sittplatser och de flesta sitter vid en bardisk runt köket där den ena efter andra rätten komponeras. Tre vanliga bord finns även i restaurangen och slutfinishen av rätterna presenteras även vid dessa bord.

Menyn ändras med jämna mellanrum och efter säsong. Två av rätterna är återkommande på varje meny.  Det är havskräftan på krispigt ris (koshihikari) med en smör och ingefära emulsion som är helt fantastisk och deras ”french toast” – smörstekt brioche toppad med ”vacche rose” , och massor med färskhyvlad tryffel från Australien.

Havskräfta, krispigt ris och emulsion av ingefära.
French toast, vacche rosse och tryffel.
Pilgrimsmussla, havtornspeppar, fingerlime och granskott.

Denna härliga sommarkväll avslutades uppe på terrassen med utsikt över takåsarna med kaffe och avec (ingår ej i paketen) samt melonsorbet med madeleinekakor. Vi serverades även sex olika chokladpraliner, men där tog det stopp för mig, och jag erbjöds en liten ”doggy bag” med pralinerna att ta med hem.

Servicen är mycket hög och uppmärksam, inte alls högtravande utan snarare mer på en kompisnivå. Generös påfyllning av vinet och med flera extra drycker under kvällen.

Kvällens viner:

Fördrink Champagne Legras & Haas och Champagne Initial Jacques Selosse (ingår inte i dryckespaketet)

Joh Jos Prüm Graacher Himmelreich Riesling Kabinett 2018 

Sake Seiden Omachi, Jummai Daigiijo, Akita Seishu Brewery

Vincent Girardin Corton Charlemange Grand Cru 2016 

Domaine Weinbach Riesling Schlossberg Grand Cru ”Cuvée St. Cathrine” 2016

Kistler Russian River Valley Pinot Noir 2017 

Barbeito Madeira Rainwater Reserva 

Kracher Zweigelt Beerenauslese 2017 

Moscato d’Asti I Vignaioli di Santo Stefano 2019

Vad kostar då kalaset. Menyn som innehöll fem stycken aptitretare, åtta huvudrätter, två efterrätter och olika chokladpraliner kostar 3 500 kronor. Vinpaketet för 2 250 kronor består av fem olika viner samt  denna kväll av tre olika extra drycker (Sake, Madeira och en Moscato d’Asti). Det alkoholfria paketet med fem olika drycker 1 050 kronor och ett blandat paket med vin och alkoholfria drycker för 1 750 kronor per person.

Vår nota landade på 13 500 kronor för två personer. Det kan jämföras med vad en veckas charterresa kostar för två.  Detta blev vår kulinariska ”resa” i fem timmar i dessa Coronatider.

www.restaurantfrantzen.com

Annons

3 kommentarer på “Min upplevelse på Restaurang Frantzén

Add yours

  1. Man blir ” sugen ” att boka , när man trodde att man har varit runt de bästa i huvudstaden..
    Dock , häller jag med att upplevelse är större än en charter resa.

  2. Tack för en väldigt trevlig beskrivning. Jag läste och min make körde bilen. Vi kände det nästan som att vi var med er där. Sommarsoliga hälsningar från Österlen/Britt och Henrik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

Winetraveler

Wine's complex. Travel shouldn't be.

Vinspanaren

Vin, resor och andra godsaker

%d bloggare gillar detta: