Generation Riesling – framtidens vinmakare del 1

I april reste jag till Tyskland för att besöka några av de unga vinmakare som tillhör Generation Riesling. Det är ett nätverk för tyska vinmakare under 35 år. Antalet medlemmar är dryga 500 varav en fjärdedel är kvinnliga vinmakare. Organisationen är Tysklands sätt att lyfta fram det nya Tyskland. Målet med nätverket är att skapa kontakter och bolla idéer med varandra men även att nå en nationell och internationell publik om vad som händer på den tyska vinmarknaden.

Riesling är den mest kända tyska druvan men de unga vinmakarna använder stolt alla de tyska druvsorterna och har även börjat plocka fram sedan länge bortglömda varianter. Många av de unga vinmakarna arbetar fortfarande med sina föräldrar andra har redan tagit över vingårdar som drivits i generationer medans några har starta upp och köpt upp gårdar helt på egen hand.

Det första besöket var hos Weingut Jülg som ligger i Schweigen en av de sydligaste byarna i Pfalz vid gränsen till Frankrike. På en av druvodlingarna går gränsen mitt i så ena halvan ligger i Alsace och den andra i Pfalz. Vinerna som de produceras räknas samtliga som tyska viner. Johannes Jülg tog över gården, 20 hektar, 2010 efter sin far. Innan han tog över hade han skaffat sig erfarenhet från ett flertal kända vingårdar.

Johannes berättar att han har ingen speciell vinstil utan tittar mycket på vad naturen, vinrankorna och jorden vill få fram. Vinerna är moderna men med traditionen i botten. Enligt honom är kvalitet det viktigaste. Han gör viner på flera olika druvor. De har även en Weinstube där du kan få en bit mat med vin därtill.

Efter besöket hos Johannes körde vi upp till Billingheim-Ingenheim där vi träffade de två vinmakarna Weingut Bietighöfer och Weingut Hannes Begdoll.

                           Hannes Begdoll och Stefan Bietighöfer.

Stefan är en ekologisk vinmakare som odlar sexton olika druvsorter men främst riesling och spätburgunder (pinot noir). Stefan anser att vin ska vara spännande och tycker om att ta risker och testa nya gränser både på ägorna och i vinkällaren. När vi är där får vi prova både Stefans och Hannes mer exprimentella viner såsom ”naturviner” som produceras i liten skala samt de mer klassiska vinerna.

Hannes har inte vuxit upp eller tagit över någon vingård. Hans föräldrar var visserligen jordbrukare och deltidsvinproducenter. Så han känner att han inte behöver fylla någons fotspår och har friheten att gå sin egen väg. Han visste tidigt att han ville göra vin och ingenting annat. Han fick praktisk erfarenhet hos kända företag och lärde sig grunderna. Omställningen till ekologisk odling pågår.

Annons

En kommentar på “Generation Riesling – framtidens vinmakare del 1

Add yours

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

Winetraveler

Wine's complex. Travel shouldn't be.

Vinspanaren

Vin, resor och andra godsaker

%d bloggare gillar detta: